ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση κόλαφος: Η Τουρκία πρέπει να δικαστεί για τη γενοκτονία των Γεζίντι

Γυναίκες Γεζίντι θρηνούν
Γυναίκες Γεζίντι θρηνούν
ΑΡ

Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το διεθνές δικαστήριο για τη γενοκτονία των Γεζίντι, αναφέρει έκθεση. Η ερευνα από επιφανείς δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνει επίσης τη Συρία και το Ιράκ

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου για συνένοχη σε πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γεζίντι, ενώ η Συρία και το Ιράκ απέτυχανς να αποτρέψουν τις δολοφονίες, διαπιστώνει έρευνα που ενέκρινε η βρετανίδα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έλενα Κένεντι.

Στόχος της έκθεσης, που συντάχθηκε από ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι να υπογραμμίσει τη δεσμευτική ευθύνη που έχουν τα κράτη να αποτρέψουν τη γενοκτονία στα εδάφη τους, ακόμη και αν διαπράττονται από τρίτο μέρος όπως το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Οι δικηγόροι, που συγκεντρώθηκαν υπό τον τίτλο της Επιτροπής Δικαιοσύνης των Γεζίντι (YJC), δήλωσαν ότι υπάρχει ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου για τα κράτη να αποτρέψουν το έγκλημα της γενοκτονίας βάσει της σχετικής Σύμβασης. Ο σερ Τζόφρι Νις, πρόεδρος του YJC, περιέγραψε τη γενοκτονία του λαού των Γιαζίντι ως «μία παράνοια που βασίστηκε στο απόλυτο κακό».

«Οι μηχανισμοί που υπήρχαν θα μπορούσαν να είχαν σώσει τους Γεζίντι από αυτό που αποτελεί τώρα μέρος του παρελθόντος τους και μέρος της προηγούμενης μερικής καταστροφής τους», είπε. Οι Βρετανοί δικηγόροι συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για δράση εναντίον χωρών σχετικά με τη γενοκτονία των Γιαζίντι.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι επιχειρήθηκε γενοκτονία κατά των Κούρδων Γεζίντι, μιας θρησκευτικής μειονότητας, από το 2013 στο Ιράκ και τη Συρία. Η έκθεση, η οποία ακολούθησε μια τριετή έρευνα που διερεύνησε τη συμπεριφορά 13 χωρών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις από αυτές δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να λάβουν εύλογα μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η επιτροπή προχώρησε παραπέρα κατηγορώντας τους ηγέτες της ότι ήταν συνένοχοι στις σφαγές, ισχυριζόμενη ότι απέτυχε να αστυνομεύσει τα σύνορά της για να σταματήσει την ελεύθερη ροή μαχητών του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων υπηκόων. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι επικρίσεις είναι αβάσιμες.

Mέλη της κοινότητας Γεζίντι σε προσφυγικό καταυλισμόΑ.Ρ

Η επιτροπή ισχυρίστηκε ότι από τον Απρίλιο του 2014, Τούρκοι αξιωματούχοι έκλεισαν τα μάτια στην πώληση, τη μεταφορά και την υποδούλωση γυναικών και παιδιών Γεζίντι και βοήθησαν στην εκπαίδευση μαχητών που συνδέονται με το Iσλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν τους Κούρδους εχθρούς του στη Συρία, ενισχύοντας έτσι τους δράστες της γενοκτονίας.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν ή/και ήταν εσκεμμένα τυφλοί για να αποδείξουν ότι αυτά τα άτομα θα χρησιμοποιούσαν αυτή την εκπαίδευση για να διαπράξουν απαγορευμένες πράξεις εναντίον των Γεζίντι», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση σημείωσε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί εναντίον ορισμένων κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, αλλά δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία. Η έκθεση των 278 σελίδων αναγνώριζε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, το Ιράκ είχε καλέσει τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι δεν συντονίστηκε με τις κουρδικές αρχές ή δεν έλαβε μέτρα για να απομακρύνει τους Γιαζίντι σε ασφαλές μέρος.

Η κυβέρνηση της Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση, απέτυχε να αποτρέψει τη μεταφορά και κράτηση των σκλαβωμένων Γεζίντι στο έδαφός της. Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ümit Yalçın, είπε ότι οι επικρίσεις ήταν αβάσιμες και άδικες. Είπε ότι η Τουρκία «ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης στη Συρία έπαιξε βασικό ρόλο στην προστασία των Σύρων πολιτών και των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι από τις επιθέσεις και τις παραβιάσεις τρομοκρατικών ομάδων.

«Η Τουρκία όχι μόνο άνοιξε τις πόρτες της και έγινε ασφαλής παράδεισος για εκατομμύρια Σύρους και Γεζίντι, αλλά παρείχε προστασία στον λαό της περιοχής μέσω τριών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στη Συρία. Σήμερα οι Γιαζίντι ζουν ειρηνικά σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της νόμιμης συριακής αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία.

«Επιπλέον, πέρυσι, πολλές οικογένειες Γεζίντι που έφυγαν από τη βορειοδυτική Συρία προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία, αλλά εμποδίστηκαν να το κάνουν από το PKK/YPG τα αρχικά των κουρδικών ομάδων στην Τουρκία και τη Συρία»

Η λαίδη Κένεντι, στον κοινό της πρόλογό με τον Λόρδο Άλτον, είπε ότι «υπάρχει ένας ωκεανός ατιμωρησίας σε σχέση με τη γενοκτονία των Γεζίντι», σημειώνοντας ότι το IS ως μη κρατικός παράγοντας δεν μπορεί να διωχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν τω μεταξύ, τα κράτη είχαν «αποτύχει στο καθήκον τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για την πρόληψη της γενοκτονίας για διάφορους απάνθρωπους λόγους». Αν δεν λογοδοτήσουν, έγραψε, «τότε η υπόσχεση του «ποτέ ξανά» είναι κούφια».