ΚΟΣΜΟΣ

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τον ESM για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ

Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο
AP

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν κατάφερε να επιλέξει σήμερα τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕSM και η ψηφοφορία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο, όταν θα λήξει η δεύτερη πενταετής θητεία του νυν Διευθύνοντα Συμβούλου Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, για τρίτη φορά δεν κατέστη δυνατό ούτε και σήμερα να βγει λευκός καπνός από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο ένας εκ των τριών υποψηφίων, ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Ωστόσο, κανείς εκ των δύο άλλων υποψηφίων, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο, δεν κατάφερε να αναδειχθεί νικητής μέσω της ψηφοφορίας. «Και οι δύο υποψήφιοι είναι εξαιρετικοί και έχουν μεγάλη στήριξη, όμως κανένας δεν κατάφερε να φτάσει το 80% των ψήφων από το Συμβούλιο των Διοικητών. Ως εκ τούτου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πληροί τα καθήκοντά του για τρεις ακόμη μήνες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διοριστεί ένας υποψήφιος νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, θα πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η κάθε χώρα της ευρωζώνης έχει σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιό της στο κεφάλαιο του ταμείου διάσωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ