ΚΟΣΜΟΣ

Η αληθινή ιστορία του «χρυσού» Ολυμπιονίκη Μο Φάρα - Δεν είναι αυτό το όνομά μου

O Mo Φάρα
O Mo Φάρα
ΑΡ

Ο εμβληματικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων και 4 φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, Μο Φάρα αποκάλυψε ότι είχε μπει παράνομα από διακινητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός άλλου παιδιού

Ο Ολυμπιονίκης αποκάλυψε ότι διακινήθηκε παράνομα στη Βρετανία με το όνομα ενός άλλου παιδιού όταν ήταν 9 ετών και εξαναγκάστηκε σε οικιακή δουλεία.

Ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης είχε ισχυριστεί προηγουμένως ότι είχε φύγει από τη Σομαλία σε ηλικία οκτώ ετών για να πάει στον πατέρα του, αφού οι γονείς του πήραν την αγωνιώδη απόφαση να στείλουν τρία από τα έξι παιδιά τους στο Λονδίνο για την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής.

Ωστόσο, σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ο πραγματικός Μο Φάρα»(The Real Mo Farah) που θα μεταδοθεί από το BBC την Τετάρτη (13/7), ο 39χρονος λέει ότι στην πραγματικότητα διακινήθηκε στο Λονδίνο από έναν άγνωστο με ψεύτικο όνομα, αφού διέφυγε από τον πόλεμο στη Σομαλία.

Στο μαραθώνιο του Λονδίνου το 2020Α.Ρ

«Οι περισσότεροι με ξέρουν ως Mο Φάρα αλλά δεν είναι το όνομά μου ή δεν είναι η πραγματικότητα», λέει. «Η πραγματική ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας, ως Χουσείν Αμπντί Καχίν. Παρά τα όσα έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου δεν έζησαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όταν έφτασε στη Βρετανία, ο Φάρα ισχυρίστηκε ότι ζούσε με ένα παντρεμένο ζευγάρι που του φερόταν άσχημα. Ο δάσκαλός του στο σχολείο τον έσωσε και τον βοήθησε επίσης να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα χρησιμοποιώντας το υποτιθέμενο όνομά του.

Στο ντοκιμαντέρ, ο αθλητής παραδέχεται επίσης ότι το όνομα Moχάμεντ Φάρα κλάπηκε από άλλο παιδί και χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πλαστού διαβατηρίου. «Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο, ξέρετε ότι σαν οικογένεια μας διέλυσαν», είπε. «Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα με το όνομα ενός άλλου παιδιού που ονομαζόταν Μοχάμεντ Φάραχ».

Ο 39χρονος αθλητής είπε ότι αυτός και ο δίδυμος αδερφός του, Χασάν, στάλθηκαν από τη μητέρα τους να ζήσουν με έναν θείο στο γειτονικό Τζιμπουτί για τη δική τους ασφάλεια. Μία γυναίκα είπε, είχε επισκεφθεί το σπίτι πολλές φορές για να τον παρατηρήσει. Του είπαν ότι θα τον πήγαινε στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς.

Ενημερώθηκε επίσης ότι θα μετονομαστεί σε Μοχάμεντ. «Ως παιδί, ποτέ δεν σκέφτεσαι πέρα ​​από αυτό που σου λένε», λέει στο ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, ο Φάρα λέει ότι όταν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

«Είχα όλα τα στοιχεία επικοινωνίας για τον συγγενή μου και μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία τα έβγαλε από πάνω μου και ακριβώς μπροστά μου τα έσκισε και τα έβαλε στον κάδο και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είχα πρόβλημα» είπε.

Ο Φάρα είπε ότι τα παιδιά του τον παρακίνησαν να είναι ειλικρινής για το παρελθόν του. «Η οικογένεια σημαίνει τα πάντα για μένα και, ξέρετε, ως γονιός, πάντα μαθαίνεις στα παιδιά σου να είναι ειλικρινείς, αλλά νιώθω ότι πάντα είχα αυτό το ιδιωτικό πράγμα όπου δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι εγώ και να πω τι πραγματικά συνέβη», είπε.

«Το κρατάω τόσο καιρό μέσα μου, ήταν δύσκολο γιατί δεν θέλεις να το αντιμετωπίσεις και συχνά τα παιδιά μου κάνουν ερωτήσεις, «Μπαμπά, πώς γίνεται αυτό; Έχεις πάντα μια απάντηση για όλα, αλλά δεν έχεις απάντηση σε αυτό»

Η σύζυγος του Φάρα, Τάνια, είπε τη χρονιά που προηγήθηκε του γάμου τους το 2010 ότι συνειδητοποίησε ότι «υπήρχαν πολλά κομμάτια που έλειπαν στην ιστορία του», αλλά «τον κούρασε με την ανάκριση» και τελικά είπε την αλήθεια.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Φάρα παραδέχεται ότι ανησυχεί για το καθεστώς και τα νόμιμα χαρτιά του μετά τις αποκαλύψεις. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία επίπτωση. «Καμία ενέργεια δεν θα ληφθεί εναντίον του σερ Μο και το να προτείνουμε κάτι διαφορετικό θα ήταν λάθος», είπε ένας εκπρόσωπος.

Το ντοκιμαντέρ τελειώνει με τον Φάρα να μιλάει στον πραγματικό Mοχάμεντ Φάρα, του οποίου την ταυτότητα πήρε μπαίνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν προσθέσει ότι θα συνεχίσει να ακούει στο όνομα που του δόθηκε όταν μπήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.