ΚΟΣΜΟΣ

James Webb: Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες με το Δία και τους δορυφόρους του

ΔΙΑΣ
webb.nasa.gov

Μετά τη δημοσιοποίηση της Τρίτης των πρώτων εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, νέα δεδομένα από την περίοδο έναρξης λειτουργίας του τηλεσκοπίου δημοσιεύονται τώρα στο Αρχείο Mikulski του Επιστημονικού Ινστιτούτου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν φωτογραφίες του Δία καθώς επίσης εικόνες και φάσματα αρκετών αστεροειδών, που καταγράφηκαν για τη δοκιμή των οργάνων του τηλεσκοπίου πριν ξεκινήσουν επίσημα οι επιστημονικές εργασίες στις 12 Ιουλίου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο παρακολουθεί στόχους του ηλιακού συστήματος και παράγει εικόνες και φάσματα με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Μέσα από τις νέες εικόνες του Δία, αναγνωρίζονται μερικά γνωστά χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Αυτές οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από το υπέρυθρο φωτογραφικό όργανο του Webb.

Η νέα φωτογραφία του φίλτρου μικρού μήκους κύματος του οργάνου NIRCam δείχνει ξεχωριστές ζώνες που περικυκλώνουν τον πλανήτη καθώς και τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια καταιγίδα αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη. Το εμβληματικό σημείο εμφανίζεται σε λευκό χρώμα, λόγω του τρόπου επεξεργασίας της υπέρυθρης εικόνας του Webb.

Στα αριστερά της φωτογραφίας φαίνεται και η Ευρώπη, ένα φεγγάρι με έναν πιθανό ωκεανό κάτω από τον παχύ παγωμένο φλοιό του. Ο δορυφόρος του Δία θα αποτελέσει και επόμενο στόχο της αποστολής Europa Clipper της NASA. Επιπλέον, η σκιά της Ευρώπης φαίνεται στα αριστερά της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

Άλλα ορατά φεγγάρια σε άλλες φωτογραφίες περιλαμβάνουν τη Θήβη και τη Μήτις.

Σε μια κινούμενη φωτογραφία, ο αστεροειδής 6481 Tenzing, φαίνεται να κινείται σε αυτή τη σειρά εικόνων που λήφθηκαν από το NIRCam του James Webb.