ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA «σβήνει» τα σενάρια για την υγεία του Πούτιν: Δεν έχουμε πληροφορίες ότι ασθενεί

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ασταθή ή κακή υγεία, δήλωσε ο διευθυντής της CIA, βάζοντας τέλος στις εικασίες και τις φήμες που θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να νοσεί από διάφορες ασθένειες

Αυξάνονται οι ανεπιβεβαίωτες εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο Πούτιν, ο οποίος κλείνει τα 70 φέτος, έχει επιβαρυμένη υγεία και πιθανότατα πάσχει από καρκίνο. Όμως ο Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποδηλώνουν, αστειεύθηκε μάλιστα ότι φαίνεται «πολύ υγιής».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική εστίαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι πλέον «μόνο» η ανατολή και άφησε να εννοηθεί ότι η στρατηγική της Μόσχας άλλαξε αφού η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με τέτοια όπλα.

«Πιστεύει στον έλεγχο»

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν και από όσο μπορούμε να πούμε είναι εντελώς υγιής», δήλωσε ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν στο Κολοράντο. Απαντώντας στα γέλια, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για επίσημη κρίση από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μόσχα, είπε ότι παρακολουθούσε και συνομιλούσε με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Ο Πούτιν πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εκπαίδευση» και αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, είπε ο επικεφαλής της CIA.

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτης είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το κλειδί για να γίνει αυτό είναι να αναδημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγξει την Ουκρανία.»

Ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία μετά από πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας. Αλλά ο διευθυντής της CIA είπε ότι έφυγε πιο προβληματισμένος από όταν έφτασε.

Τα σχέδια του Ρώσου προέδρου βασίστηκαν σε «βαθιά εσφαλμένες υποθέσεις και σε κάποιες πραγματικές ψευδαισθήσεις, ειδικά για την Ουκρανία και τη θέλησή της για αντίσταση», είπε ο Μπερνς. «Ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά τη ρητορική του. Τον άκουσα να λέει ιδιωτικά όλα αυτά τα χρόνια ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Λοιπόν, οι πραγματικές χώρες αντεπιτίθενται. Και αυτό έχουν κάνει οι Ουκρανοί» πρόσθεσε.

Πέντε μήνες πολέμου στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους περίπου 15.000 νεκρούς και ίσως 45.000 τραυματίες, είπε ο Μπερνς. Εκτίμησε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν λίγο λιγότερες. Η τρέχουσα συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς είπε, υποδηλώνει ότι ο στρατός είχε πάρει σκληρά μαθήματα.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με τον ισχυρισμό ότι οι ρωσόφωνοι στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας είχαν υποστεί γενοκτονία και έπρεπε να απελευθερωθούν. Πέντε μήνες μετά, η Ρωσία έχει καταλάβει τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, αλλά απέτυχε στον αρχικό της στόχο να καταλάβει το Κίεβο και έκτοτε ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της ήταν η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας. Ωστόσο, νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπονόησε ότι η προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να διευρύνει τη στρατιωτική εστίαση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Παρά τις προφανείς προειδοποιήσεις του Λαβρόφ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουκρανία θα λάβει άλλα τέσσερα προηγμένα συστήματα πυραύλων Himars για να συγκρατήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Oλένα Ζελένσκα απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο εναντίον των Ουκρανών". Είπε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας "κοινής μεγάλης νίκης".