ΚΟΣΜΟΣ

SPD: Η Ελλάδα απειλείται με κοινωνικό χάος

SPD: Η Ελλάδα απειλείται με κοινωνικό χάος

Την Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την πολιτική της καγκελαρίου της Γερμανίας «οικονομικό διάταγμα στερούμενο φαντασίας», μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Υποστήριξε επίσης ότι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι εμφανές στις ελληνικές εκλογές. «Τα κόμματα της ακροδεξιάς και οι εχθροί της Ευρώπης μπαίνουν στο κοινοβούλιο», παρατήρησε.

«Αυτοί που αρνούνται την αλληλεγγύη στους Έλληνες ρισκάρουν να αφήσουν τη χώρα να ξαναπέσει στις απολυταρχικές δομές που πιστεύαμε ότι έχουν ξεπεραστεί οριστικά», προειδοποίησε, αναφερόμενος στη δικτατορία του 1967-74.

«Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί μέχρι τώρα ακολουθούσαν το λάθος δρόμο», συνέχισε ο Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα απειλείται με «κοινωνικό χάος». «Οι περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς θα έπρεπε να επιτρέψουν την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Αντί γι' αυτό, η (ελληνική) οικονομία καταρρέει», συνέχισε.

Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι ελπίζει η Ευρώπη να στηρίξει τα αναπτυξιακά μέτρα που ζητά ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Προέβλεψε μάλιστα μια «αλλαγή πορείας στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί η κ. Μέρκελ».