ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθηλωμένα στο έδαφος εκατοντάδες F-35 - Το πρόβλημα που εντοπίστηκε

ΗΠΑ: Καθηλωμένα στο έδαφος εκατοντάδες F-35 - Το πρόβλημα που εντοπίστηκε
AP Photo

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δήλωσε ότι καθήλωσε τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των καθισμάτων εκτίναξης.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Μάχης της Αεροπορίας στο Breaking Defense δήλωσε ότι τα F-35 καθηλώθηκαν για να «επιταχυνθεί η διαδικασία επιθεώρησης» των καθισμάτων εκτίναξης

Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι διαθέτει 302 μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει επίσης καθηλώσει στο έδαφος 203 εκπαιδευτικά αεροσκάφη που ενδέχεται να επηρεάζονται από τα ελαττωματικά εξαρτήματα των καθισμάτων εκτίναξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Air Force Times. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 40% του στόλου των T-38 Talon της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Αεροπορίας και το 15% του στόλου των T-6 Texan II στις βάσεις εκπαίδευσης πιλότων προπτυχιακών σπουδών, καθώς και στον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Pensacola.

Καθήλωσε αεροσκάφη και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Λίγες ημέρες νωρίτερα το Πολεμικό Ναυτικό είχε δηλώσει επίσης ότι έχει καθηλώσει στο έδαφος έναν άγνωστο αριθμό αεροσκαφών του, που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα.

Το ελάττωμα που ανακαλύφθηκε δεν επηρέασε όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονται στο απόθεμα του Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του, το πρόβλημα περιορίστηκε σε εκείνα τα αεροσκάφη εντός «ενός περιορισμένου εύρους». Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι το ελάττωμα επηρεάζει επίσης μόνο ορισμένες παρτίδες παραγωγής των καθισμάτων Martin-Baker.

Η Martin-Baker, που είναι κατασκευαστής των καθισμάτων εκτίναξης, εντόπισε για πρώτη φορά το πιθανό ελάττωμα στις συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγια, οι οποίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αλεξίπτωτου όταν οι πιλότοι τραβούν τη λαβή εκτίναξης. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα έχει επηρεάσει μερικά από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του στρατού, όπως τα F-35, τα F/A-18E/F Super Hornet, τα E/A-18G Growler, καθώς και εκπαιδευτικά αεροσκάφη όπως τα T-45 Goshawk, F-5 Tiger II, T-38 Talons και 76 εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 Texan IIs.

Το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε «επικυρωμένες διαδικασίες ακτινογραφίας για τη σάρωση των αποθεμάτων που υπήρχαν για να επαληθεύσει ότι κάθε στοιχείο κατασκευάστηκε σωστά» πριν στείλει τα ανταλλακτικά. Το Naval Surface Warfare Center Indian Head Division του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε να στέλνει τα εκκαθαρισμένα ανταλλακτικά στα κέντρα συντήρησης του στόλου στις 24 Ιουλίου.

Ο υποπτέραρχος, διοικητής της 19ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, Craig Wills, δήλωσε στο Breaking Defence ότι τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη του εκπαιδευτικού στόλου δεν θα αρχίσουν να πετούν μέχρι η υπηρεσία να είναι «σίγουρη» ότι τα καθίσματα εκτίναξης λειτουργούν.

«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ασφάλεια των αεροπόρων μας και είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν εμπιστοσύνη στον εξοπλισμό μας. Οι ενέργειές μας σήμερα έγιναν από περίσσεια σύνεσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πιλότων και του πληρώματος των αεροσκαφών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.