ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η στάθμη του Ρήνου έπεσε και πάλι - Προβλήματα στις μεταφορές

Ρήνος
Τα ρηχά νερά δημιουργούν προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα σε όλο το μήκος του ποταμού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τα φορτηγά σκάφη δεν μπορούν να πλέουν στον Ρήνο πλήρη φορτίου, καθώς η στάθμη των υδάτων έπεσε και πάλι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξαιτίας της ζέστης και της ξηρασίας

Τα ρηχά νερά δημιουργούν προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα σε όλο το μήκος του ποταμού στην Γερμανία. Ο Ρήνος είναι ένας από τους σημαντικούς διαύλους που συνδέουν τη βιομηχανική ενδοχώρα της Γερμανίας με τα λιμάνια στη Βόρεια Θάλασσα, από όπου προϊόντα εξάγονται στις παγκόσμιες αγορές.

Η κυκλοφορία φορτηγών πλοίων συνεχίζεται στον ποταμό, όμως τα σκάφη αναγκάζονται κάποιες φορές να αποπλέουν άδεια κατα τα τρία τέταρτα. Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς ο καιρός αναμένεται ζεστός και ξηρός και αυτή την εβδομάδα.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου θα επηρεάσει την παραγωγή τον ερχόμενο μήνα δύο μεγάλων γερμανικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Ο όμιλος χημικών προϊόντων BASF ανακοίνωσε την Παρασκευή (05/08/2022) ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή του, αν η χαμηλή στάθμη του Ρήνου επηρεάσει τις μεταφορές.

Τα μεταφορικά κόστη δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά, διατηρώντας τα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, έκαναν γνωστό ναυλομεσίτες. Οι ναυτιλιακές αρχές δεν κλείνουν το ποταμό όταν πέφτει η στάθμη των υδάτων του και έγκειται στα πλοία να αποφασίζουν πότε θα σταματήσουν τους πλόες. Ο Ρήνος είναι μια σημαντική ναυτιλιακή οδός για εμπορεύματα, όπως σιτηρά, χημικά, μεταλλεύματα, άνθρακας και πετρελαϊκά προϊόντα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις