ΚΟΣΜΟΣ

Ρέιμοντ Μπριγκς: Πέθανε ο συγγραφέας του παιδικού μπεστ-σέλερ «Ο Χιονάνθρωπος»

Ο Ρέιμοντ Μπριγκς
Ο Ρέιμοντ Μπριγκς

Ο Ρέιμοντ Μπριγκς, ο συγγραφέας του κλασικού παιδικού βιβλίου «Ο Χιονάνθρωπος» έφυγε απο τη ζωή στα 88 του χρόνια

Ο συγγραφέας και εικονογράφος Ρέιμοντ Μπριγκς, γνωστός για το παιδικό βιβλίο «Ο Χιονάνθρωπος», πέθανε σε ηλικία 88 ετών. «Γνωρίζουμε ότι τα βιβλία του Ρέιμοντ αγαπήθηκαν και άγγιξαν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που θα λυπηθούν να ακούσουν αυτά τα νέα», ανέφερε η οικογένειά του.

Το κλασικό βιβλίο του 1978 με την υπογραφή του Μπριγκς μαγεύει τους μικρούς αναγνώστες εδώ και δεκαετιες. Ξεκίνησε ως εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λόγια, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και στο θέατρο αποσπώντας πολλά βραβεία και πουλήθηκε σε σχεδόν έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Γεννημένος το 1934, ο Μπριγκς μεγάλωσε σε ταπεινό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας του ήταν γαλατάς και η μητέρα του πρώην καμαριέρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε για ασφάλεια στην ύπαιθρο του Ντόρσετ σε ηλικία μόλις 5 ετών, όπου τον επισκέπτονταν τακτικά οι γονείς του, πριν επιστρέψει στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και παρακολουθήσει το σχολείο Rutlish, όπου ακολούθησε τη γελοιογραφία παρά τις διαμαρτυρίες του πατέρα του.

Το 2019 ο Μπριγκς εξηγούσε στον Guardian την απόφασή του να ακολουθήσει καριέρα στις τέχνες: «Έίχα ενδιαφέρον και για το σχέδιο. Όλα τα πράγματα που ήθελα να κάνω ακόμη και σε εκείνη την νεαρή ηλικία είχαν να κάνουν με την έντυπη γραφή – έντυπη γραφή, έντυπο σχέδιο, τον Τύπο...»

Πήγε στο γυμνάσιο του Γουίμπλεντον και στα 15 του αγνοώντας τις συμβουλές του πατέρα του, αποφάσισε να αφήσει το σχολείο για να φοιτήσει στο Wimbledon Art College. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να γίνω καλλιτέχνης σε γκαλερί και με ώθησαν στη ζωγραφική μόνο όταν πήγα σε σχολή τέχνης», είπε στον Guardian το 2004. «Πήγα εκεί θέλοντας να κάνω καρτούν».

Τη δεκαετία του 1960, ο Μπριγκς είχε αρχίσει να απελπίζεται για την ποιότητα των βιβλίων που εικονογραφούσε. «Ήταν τόσο κακά που ήξερα ότι μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα», είχε πει στον Guardian, «έτσι έγραψα μια ιστορία και την έδωσα σε έναν συντάκτη ελπίζοντας να μου δώσει κάποιες συμβουλές. Αντίθετα, είπε ότι θα τη δημοσιεύσει».

Το Strange House εκδόθηκε το 1961 και πέντε χρόνια αργότερα, οι 800 εικονογραφήσεις του για μια έκδοση του The Mother Goose Treasury κέρδισαν το διάσημο μετάλλιο Kate Greenaway. Ο Ρέιμοντ δεχόταν ζωγραφιές από θαυμαστές - ειδικά παιδικές ζωγραφιές, τις οποίες εκτιμούσε βαθιά και φρόντιζε να κρεμά στον τοίχο του.

Το 2019 σε ηλικία 85 ετών, δημοσίευσε το τελευταίο του έργο με τίτλο Time for Lights Out, ένα συναρπαστικό συνονθύλευμα από αστεία, σχέδια και παράπονα ηλικιωμένων καθώς παλεύει με τα γηρατειά και τον θάνατο.