ΚΟΣΜΟΣ

Σαλμάν Ρουσντί: Καλά νέα για τον συγγραφέα – Βγήκε από τον αναπνευστήρα, μπόρεσε να μιλήσει

Σαλμάν Ρουσντί: Καλά νέα για τον συγγραφέα – Βγήκε από τον αναπνευστήρα, μπόρεσε να μιλήσει
Τα καλά νέα για τον Σαλμάν Ρουσντί ανακοίνωσε ο ατζέντης του
AP/φωτογραφία αρχείου

Τα καλά νέα για τον Σαλμάν Ρουσντί ανακοίνωσε ο ατζέντης του

Ευχάριστα νέα για την κατάσταση της υγείας του διάσημου συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης την Παρασκευή σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, μετέφερε ο ατζέντης του το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Μάικλ Χιλ ο Ρουσντί, ο οποίος μαχαιρώθηκε αρκετές φορές από τον 24χρονο Χαντί Ματάρ, αφενός βγήκε από τον αναπνευστήρα και αφέτερου κατάφερε να μιλήσει. Την καλά νέα είχε μεταφέρει πρώτος ο συγγραφέας Άατις Τασίρ ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ρουσντί έκανε και αστεία.

Εντωμεταξύ ο Ματάρ, ο οποίος προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αδίκημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια βάσει του ποινικού κώδικα της Νέας Υόρκης, δήλωσε αθώος για την υπόθεση. Ο ισχυρισμός του, όμως, δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα που διέταξαν την προφυλάκισή του.

Όπως είπε ο εισαγγελέας Τζέισον Σμιτ ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί έκανε ενέργειες για να βρεθεί σε θέση να βλάψει τον συγγραφέα εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων άδεια για την εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο Ρουσντί. «Ήταν μια στοχευμένη, απρόκλητη και προσχεδιασμένη επίθεση σε βάρος του κ. Ρουσντί» δήλωσε ο εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ματάρ αφού εξέφρασε τα παράπονά του για την καθυστέρηση με την οποία οι αρχές οδήγησαν τον 24χρονο ενώπιον του δικαστηρίου στη συνέχεια και μετά την προφυλάκιση του πελάτη του δήλωσε ότι είναι σε επικοινωνία μαζί του και τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για τον Ματάρ, συμπεριλαμβανομένου αν είχε ψυχολογικά προβλήματα ή ήταν υπό την εξάρτηση ουσιών.

Ο Ματάρ που γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς που είχαν φτάσει στη χώρα από τον Λίβανο, ζούσε με τις δύο αδερφές και τη μητέρα του στο Νιού Τζέρσεϊ τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήταν μια κανονική αμερικανική οικογένεια. Δεν είχα δει κάτι ύποπτο. Συζητούσαμε για τη γυμναστική, τη διατροφή και το φαγητό. Πηγαίναμε και για μποξ μαζί. Θα έλεγα ότι ήταν ένας μοναχικός τύπος, δεν τον είχα δει ποτέ με φίλους και γενικά δεν ήταν πολύ κοινωνικός» δήλωσε γείτονας του Ματάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο την τελευταία φορά που τον είδε ήταν την περασμένη Δευτέρα «και συμπεριφερόταν κανονικά. Συζητήσαμε για να πάμε για φαγητό σε εστιατόριο με τουρκικό φαγητό».

Συμμαθητής του Ματάρ δήλωσε ότι ο 24χρονος δεν μιλούσε ποτέ για το Ιράν ή τον Σαλμάν Ρουσντί στα μαθητικά του χρόνια: «Ήταν ένας αφοσιωμένος Μουσουλμάνος και ένα από τα λίγα που θυμάμαι ήταν ότι ήταν ευγενικός»

Σχετικές ειδήσεις