ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτος θρήνος στην Αίγυπτο: Νεκρά αδέλφια τριών και πέντε ετών στη μεγάλη φωτιά

Ανείπωτος θρήνος στην Αίγυπτο: Νεκρά αδέλφια τριών και πέντε ετών στη μεγάλη φωτιά
AP Photo

Οι καπνοί που άμεσα έπνιξαν τον χώρο της εκκλησίας στο Κάιρο είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν μέσα στο τετραώροφο κτήριο 41 πιστοί

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν όσοι βρίσκονταν στην κοπτική ορθόδοξη εκκλησία κατά τη διάρκεια των πρωινών λειτουργιών στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο χώρος γέμισε γρήγορα με πυκνό μαύρο καπνό με τραγικό απολογισμό 41 νεκρούς πιστούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 παιδιά. Δεκατέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.

Αρκετοί παγιδευμένοι πήδηξαν από τους επάνω ορόφους της εκκλησίας του Μάρτυρα Αμπού Σεφέιν για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τις έντονες φλόγες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Ασφυξία, ασφυξία, όλοι είναι νεκροί», είπε ένας ταραγμένος μάρτυρας.

Η αιτία της πυρκαγιάς στην εκκλησία στην εργατική γειτονιά Imbaba δεν έγινε αμέσως γνωστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η αρχική έρευνα έδειξε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.

Πλάνα από το σημείο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειξαν καμένα έπιπλα, μεταξύ των οποίων ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά και να μεταφέρουν τα θύματα σε ασθενοφόρα. Οικογένειες που έκλαιγαν περίμεναν έξω για να μάθουν πληροφορίες για συγγενείς που βρίσκονταν ακόμα μέσα στην εκκλησία ή είχαν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία.

Μάρτυρες είπαν ότι υπήρχαν πολλά παιδιά μέσα στο τετραώροφο κτίριο όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Υπάρχουν παιδιά, δεν ξέραμε που να τα πάμε», είπε ο Αμπού Μπισόι. «Και δεν ξέρουμε ποιανού ο γιος είναι αυτός ή ποιανού η κόρη. Είναι δυνατόν;».

Δείτε φωτογραφίες

Ένα νοσοκομειακό έγγραφο που έλαβε το Associated Press ανέφερε ότι το δημόσιο νοσοκομείο Imbaba παρέλαβε 20 πτώματα, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά. Τρία ήταν αδέρφια, δίδυμα ηλικίας 5 ετών και ένα 3χρονο, ανέφερε. Ο επίσκοπος της εκκλησίας, Abdul Masih Bakhit, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Είκοσι ένα πτώματα μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Δεν έγινε αμέσως γνωστό αν ανάμεσά τους υπήρχαν και παιδιά.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας κατηγόρησε τον καπνό και την ταραχή καθώς οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από τη φωτιά για την πρόκληση των θανάτων. Ήταν μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

Ο μάρτυρας Emad Hanna είπε ότι η εκκλησία περιλαμβάνει δύο χώρους που χρησιμοποιούνται ως παιδικός σταθμός για παιδιά και ότι ένας υπάλληλος της εκκλησίας κατάφερε να βγάλει μερικά έξω.

«Ανεβήκαμε τις σκάλες και βρήκαμε ανθρώπους νεκρούς. Και αρχίσαμε να βλέπουμε από έξω ότι ο καπνός γινόταν πυκνότερος και οι άνθρωποι θέλουν να πηδήξουν από τον επάνω όροφο», είπε η Χάνα.

«Βρήκαμε τα παιδιά», άλλα νεκρά, άλλα ζωντανά, είπε.

Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα στενό δρόμο σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του Καΐρου. Η Κυριακή είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας και η κυκλοφοριακή συμφόρηση φράζει τους δρόμους στην Imbama και τις γύρω περιοχές το πρωί.

Κάποιοι συγγενείς επέκριναν, όπως είπαν, καθυστερήσεις στην άφιξη ασθενοφόρων και πυροσβεστών. «Ήρθαν αφού πέθαναν άνθρωποι… Ήρθαν αφού κάηκε η εκκλησία», φώναξε μια γυναίκα ενώ στεκόταν έξω από την καμένη εκκλησία.

Ο υπουργός Υγείας Khaled Abdel-Ghafar αντέτεινε ότι το πρώτο ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο δύο λεπτά μετά την αναφορά της πυρκαγιάς.

Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τις φλόγες, ενώ ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον Κόπτη Χριστιανό Πάπα Tawadros II για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου. Ο Σεΐχης Ahmed al-Tayeb, ο μεγάλος ιμάμης του Al-Azhar, και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στον επικεφαλής της κοπτικής εκκλησίας.

«Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις του τραγικού δυστυχήματος», έγραψε ο Ελ Σίσι στο Facebook. «Έδωσα εντολή σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το ατύχημα και τις επιπτώσεις του».

Ο Abdel-Ghafar, υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι δύο από τους τραυματίες πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο ενώ άλλοι 12 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι έλαβε αναφορά για την πυρκαγιά στις 9 το πρωί τοπική ώρα και οι πρώτοι ανταποκριτές διαπίστωσαν ότι η φωτιά ξέσπασε σε ένα κλιματιστικό στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Το υπουργείο, το οποίο εποπτεύει την αστυνομία και την πυροσβεστική, κατηγόρησε ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα για τη φωτιά, η οποία παρήγαγε τεράστιες ποσότητες καπνού. Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Hamada el-Sawy, διέταξε έρευνα και μια ομάδα εισαγγελέων στάλθηκε στην εκκλησία.

Αργότερα την Κυριακή, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και ο πρωθυπουργός και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έφτασαν για να επιθεωρήσουν το σημείο. Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι είπε ότι τα επιζώντα θύματα και οι οικογένειες των νεκρών θα λάβουν αποζημιώσεις και ότι η κυβέρνηση θα ανοικοδομήσει την εκκλησία το συντομότερο δυνατό.

Οι Χριστιανοί της Αιγύπτου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των 103 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας και παραπονούνται εδώ και καιρό για διακρίσεις από τη μουσουλμανική πλειοψηφία του έθνους.

Η πυρκαγιά της Κυριακής ήταν μια από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, όπου τα πρότυπα ασφαλείας και οι κανονισμοί για την πυρκαγιά δεν εφαρμόζονται. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μια πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων κοντά στο Κάιρο σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 24.