ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απορρίφθηκε έφεση Παλαιστινίου που βρίσκεται σε απεργία πείνας - Φόβοι για τη ζωή του

Ισραήλ: Απορρίφθηκε έφεση Παλαιστινίου που βρίσκεται σε απεργία πείνας - Φόβοι για τη ζωή του
ΑP

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περίπου 4.400 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση για απελευθέρωση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου του οποίου η υγεία επιδεινώνεται καθώς συνεχίζει την απεργία πείνας 165 ημερών για να διαμαρτυρηθεί ότι κρατείται χωρίς κατηγορία ή δίκη, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Khalil Awawdeh είναι ένας από τους πολλούς Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχουν πραγματοποιήσει παρατεταμένες απεργίες πείνας όλα αυτά τα χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που είναι γνωστό ως διοικητική κράτηση. Το Ισραήλ λέει ότι ο 40χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι μαχητής, έναν ισχυρισμό που ο Awawdeh αρνείται μέσω του δικηγόρου του.

Η Τζιχάντ απαίτησε την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε μεσολαβήσει η Αίγυπτος, η οποία τερμάτισε τρεις ημέρες σφοδρών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν τον αναγνώρισε ως μέλος της.

Το Ισραήλ λέει ότι απαιτείται διοικητική κράτηση για να κρατηθούν οι επικίνδυνοι μαχητές μακριά από τους δρόμους και να κρατηθούν υπόπτοι χωρίς να αποκαλύπτονται ευαίσθητες πληροφορίες. Οι επικριτές λένε ότι η μορφή κράτησης, η οποία χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για Παλαιστίνιους, τους στερεί τη δέουσα διαδικασία. Οι διοικητικοί κρατούμενοι μπορούν να κρατηθούν για μήνες ή χρόνια χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Ο Ahlam Haddad, δικηγόρος του Awawdeh, επιβεβαίωσε ότι το στρατοδικείο απέρριψε την έφεσή του για αποφυλάκιση. Δεν έχει φάει κατά τη διάρκεια της απεργίας, εκτός από μια περίοδο 10 ημερών κατά την οποία έλαβε ενέσεις βιταμινών, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την περίπτωσή του.

Η Δρ Λίνα Κασέμ-Χασάν, των Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ, τον επισκέφτηκε την Πέμπτη στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά την επιδείνωση της κατάστασής του. Είπε ότι ζύγιζε 42 κιλά, ήταν δεμένος με χειροπέδες σε ένα κρεβάτι και περικυκλωμένος από φρουρούς.

«Υποφέρει από σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», ανέφερε η οργάνωση. «Η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο».

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περίπου 4.400 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών που έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις, καθώς και άτομα που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις. Περίπου 670 Παλαιστίνιοι βρίσκοτναι επί του παρόντος σε διοικητική κράτηση, αριθμός που αυξήθηκε τον Μάρτιο καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε νυχτερινές επιδρομές σύλληψης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από μια σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Το Ισραήλ λέει ότι παρέχει τη δέουσα διαδικασία και φυλακίζει σε μεγάλο βαθμό όσους απειλούν την ασφάλειά του, αν και ένας μικρός αριθμός κρατείται για μικροεγκλήματα.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να καταργήσει την αντίθεση στην 55χρονη στρατιωτική κατοχή εδαφών από το Ισραήλ που θέλουν οι Παλαιστίνιοι για ένα μελλοντικό κράτος, η οποία δεν δείχνει σημάδια λήξης.