ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε ο Πύργος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

Εγκαινιάστηκε ο Πύργος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

Τον ελικοειδή πύργο από κόκκινο μέταλλο, που θα δεσπόζει στο Ολυμπιακό Πάρκο στο Λονδίνο, εγκαινίασε ο δημιουργός του, τιμημένος με βραβείο Τέρνερ Βρετανός, ινδικής καταγωγής, εικαστικός καλλιτέχνης Άνις Καπούρ.

Η σπειροειδής κατασκευή, ύψους 114,5 μ., που ήδη έχει διχάσει τους κριτικούς τέχνης και τους Λονδρέζους, είναι ταυτόχρονα κατά τον ίδιον τον καλλιτέχνη και «ωραία» και «άσχημη».

Ντυμένος με μπλε φόρμα εργάτη, ο Καπούρ τόνισε κατά την τελετή των εγκαινίων πως ο πύργος (που είναι ψηλότερος από το Μπιγκ Μπεν και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη) στο τέλος θα κατακτήσει ακόμη και τους επικριτές του.

«Πιστεύω πως η αμφισβήτηση είναι καλή, αποτελεί τμήμα του διαλόγου για το εάν αρέσει κάτι ή όχι», τόνισε ο Καπούρ και ερωτηθείς, εάν ο ίδιος τον βρίσκει ωραίο απάντησε καταφατικά «ναι».

«Είναι κάπως υπερβολικό, οι σπείρες του πετάγονται προς τα έξω», τόνισε ο ίδιος για τον Πύργο, τον οποίο χαρακτήρισε πειραματικό.

Ο Πύργος ήδη αποτελεί μία από τις εικόνες σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και σύμφωνα με τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας είναι ευκταίο να συνεχίσει να προσελκύει πολλούς θεατές και μετά το πέρας των Αγώνων. Ο ίδιος επεσήμανε πως «και ο Πύργος του Άιφελ στον καιρό του είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις».

Οι επισκέπτες του θα μπορούν να επισκέπτονται τα δύο παρατηρητήριά του και το εστιατόριο που θα λειτουργεί με ανελκυστήρες και μετά θα κατεβαίνουν από τα 455 σκαλοπάτια του.