ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 30.000 ένοπλοι θα περιπολούν στο σκοτεινό Παρίσι

30.000 ένοπλοι θα περιπολούν στο σκοτεινό Παρίσι
30.000 ένοπλοι, έφεδροι πολίτες αναμένεται να περιπολούν στους δρόμους από το ερχόμενο φθινόπωρο.
AP / Jean-Francois Badias

Έφεδροι πολίτες επιστρατεύονται στην αστυνόμευση της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «ενεργειακής νηφαλιότητας», με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% την επόμενη διετία. Μολονότι οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου Μακρόν αναμένονται στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο των μέτρων αποτέλεσε ήδη, ωστόσο, αντανάκλαση του τεταμένου κλίματος στους κόλπους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενισχύοντας τους φόβους για ισχυρές, κοινωνικές εντάσεις εντός του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με το Politico, στα ενεργειακά μέτρα της Γαλλίας περιλαμβάνεται η κίνηση του Γάλλου πρόεδρου να κλείσει πρώτος τα φώτα στο Ελιζέ, αυξάνοντας τα επίπεδα του γαλλικού λαϊκισμού. Με τα αποθέματα αερίου να φθίνουν τους επόμενους μήνες σε αντιδιαστολή με την κοινωνική πίεση, στα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας, καθώς 30.000 ένοπλοι, έφεδροι πολίτες αναμένεται να περιπολούν στους δρόμους από το ερχόμενο φθινόπωρο, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της γαλλικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sud Ouest», οι έφεδροι πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε χρόνο-ρεκόρ στα όπλα, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμοι» από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα φορούν ειδική στολή κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους.

Παρότι ο χρόνος εξοικείωσης των εφέδρων με τον οπλισμό συνιστά ζητούμενο για τον γαλλικό Τύπο, το προηγούμενο, ωστόσο, των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα ως αντίδραση στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, όπως στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η εκρηκτική δυναμική του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν προβληματίσει τις γαλλικές αρχές, όταν σε χιονοστιβάδα εξελίσσεται για τη Γηραιά Ηπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλοντας καινοφανή μέτρα, όπως η μερική διακοπή του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και η εφαρμογή υποχρεωτικού θερμοστάτη σε όλα τα κτίρια.

Σχετικές ειδήσεις