ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Κόκκινος συναγερμός» λόγω ξηρασίας - Στέρεψε ο ποταμός Γιανγκτσέ, ρεύμα με το σταγονόμετρο

Στέρεψε ο ποταμός Γιανγκτσέ της Κίνας
Στέρεψε ο ποταμός Γιανγκτσέ της Κίνας
ΑΡ

Η ιστορική ξηρασία που πλήττει την Κίνα προκαλεί ξήρανση του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας έλλειψη υδροηλεκτρικής ενέργειας

Η ξηρασία στην Κίνα οδήγησε τις αρχές να κηρύξουν εθνικό συναγερμό, καθώς μεγάλο μέρος της χώρας ιδίως στα νοτιοδυτικά έχει πληγεί σοβαρά και τμήματα του ποταμού Γιανγκτσέ έχουν στερέψει. Ο έντονος καύσωνας και η ξηρασία που προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο επηρεάζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια, διακόπτουν τη ναυτιλία και αναγκάζουν μεγάλες εταιρείες να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Η απώλεια ροής νερού στο εκτεταμένο υδροηλεκτρικό σύστημα της Κίνας έχει πυροδοτήσει μια «σοβαρή κατάσταση» στο Σιτσουάν, το οποίο λαμβάνει περισσότερο από το 80% της ενέργειάς του από υδροηλεκτρική ενέργεια. Την Κυριακή (21/8), η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης, με τη ροή του νερού στις δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας να έχει μειωθεί στο μισό. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί κατά 25% αυτό το καλοκαίρι, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η επαρχία διέκοψε ή περιόρισε την παροχή ρεύματος σε χιλιάδες εργοστάσια και μείωσε τη δημόσια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έλλειψης. Η Toyota, η Foxconn και η Tesla είναι μεταξύ των εταιρειών που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία σε ορισμένα εργοστάσια το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Την Κυριακή, η South China Morning Post ανέφερε ότι τα σχέδια για επανεκκίνηση της παραγωγής αυτή την εβδομάδα είχαν αναβληθεί.

Ο Γιανγκτσέ, ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, παρέχει πόσιμο νερό σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια Κινέζους και είναι ο πιο ζωτικός πλωτός δρόμος για την οικονομία της Κίνας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά αυτό το καλοκαίρι άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στάθμης, με ολόκληρα τμήματα και δεκάδες παραπόταμούς του να «έχουν στεγνώσει». Η ροή του νερού στον κύριο κορμό του είναι περισσότερο από 50% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Οι ακτοπλοϊκές διαδρομές στο μεσαίο και κάτω τμήμα του ποταμού έχουν επίσης σταματήσει.

Σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Κίνας, οι αρχές σπεύδουν να εξασφαλίσουν την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής για καλλιέργειες όπως το ρύζι και η σόγια. Την Κυριακή, οι αρχές απέρριψαν 980 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από ταμιευτήρες σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα χαμηλότερα επίπεδα του ποταμού, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ξηρασία έχει επηρεάσει τουλάχιστον 2,46 εκατομμύρια ανθρώπους και 2,2 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης στις επαρχίες Σιτσουάν, Χεμπέι, Χουνάν, Ζιανγκσί και Ανούι. Περισσότεροι από 780.000 άνθρωποι χρειάστηκαν άμεση κυβερνητική υποστήριξη λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με το υπουργείο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Κίνας.

Το πόσιμο νερό μεταφέρεται με φορτηγά σε περιοχές όπου οι προμήθειες έχουν στερέψει εντελώς. Οι υψηλές θερμοκρασίες μόνο τον Ιούλιο προκάλεσαν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα. Στην πόλη Chongqing λόγω της μειωμένης στάθμη του νερού αποκαλύφθηκαν βουδιστικά αγάλματα που είχαν βυθιστεί και πιστεύεται οτι είναι τουλάχιστον 600 ετών.

Σε όλο τον κόσμο τα μεγάλα ποτάμια στεγνώνουν καθώς οι καύσωνες-ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες στο Ρήνο και τον Λίγηρα στην Ευρώπη, αλλά και τον ποταμό Κολοράντο στις ΗΠΑ. Οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα αποδώσει την ξηρασία και τον καύσωνα στην κλιματική αλλαγή. Ο Chen Lijuan, επικεφαλής μετεωρολόγος του εθνικού κέντρου κλίματος της χώρας, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα το συνδυασμό καύσωνα και ξηρασίας ως «χύτρα ταχύτητας».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι παρόμοια κύματα καύσωνα θα συμβαίνουν συχνά στο μέλλον… θα γίνει μια νέα κανονικότητα», είπε ο Τσεν. Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπος στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας έχει ασκήσει πίεση στις δεσμεύσεις του Πεκίνου για την κλιματική αλλαγή. Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Ζενγκ είπε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει την υποστήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.