ΚΟΣΜΟΣ

Γιουσέιν Μπολτ: Θέλει να εκμεταλλευθεί εμπορικά τη διάσημη πόζα της νίκης του

O Γιουσέιν Μπολτ στη χαρακτηριστική του πόζα
O Γιουσέιν Μπολτ στη χαρακτηριστική του πόζα
ΑΡ

Ο θρυλικός Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ θέλει να εκμεταλλευθεί εμπορικά τη διάσημη πόζα που συνήθιζε να κάνει μετά απο κάθε νίκη του 

Ο Γιουσέιν Μπολτ θέλει να κατοχυρώσει νομικά το λογότυπο με τη χαρακτηριστική του πόζα νίκης. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ υπέβαλε αίτηση στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπολτ είναι γνωστός παγκοσμίως για την κίνηση, στην οποία γέρνει προς τα πίσω και κάνει χειρονομία προς τον ουρανό, μία πόζα που έπαιρνε τακτικά κάθε φορά που κέρδιζε χρυσά μετάλλια και κατέρριπτε παγκόσμια ρεκόρ. Ο Μπολτ εξακολουθεί να κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και στα 200 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά τον τον ταχύτερο άνθρωπο στην ιστορία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, ο Μπολτ υπέβαλε την αίτησή του για το εμπορικό σήμα στις 17 Αυγούστου. Απεικονίζει τη «σιλουέτα ενός άνδρα σε μια χαρακτηριστική στάση, με το ένα χέρι λυγισμένο και στραμμένο προς το κεφάλι, και το άλλο χέρι σηκωμένο και στραμμένο προς τα πάνω».

H διάσημη πόζα του Μπολτ

Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εικόνα σε αντικείμενα όπως ρούχα, κοσμήματα και παπούτσια, καθώς και σε εστιατόρια και αθλητικά μπαρ, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα. «Δεδομένου ότι ο Μπολτ έχει πλέον αποσυρθεί από τους αγώνες, είναι λογικό να φροντίσει να επεκτείνει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία», είπε στο BBC ο Τζος Γκέρμπεν, δικηγόρος εμπορικών σημάτων με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Η σιλουέτα της νικηφόρας πόζας του αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή η καταχώριση εμπορικού σήματος θα του επέτρεπε να προσφέρει ο ίδιος τα στοιχεία που αναφέρονται στην εφαρμογή ή να αδειοδοτήσει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος σε τρίτους», πρόσθεσε.

Ο Μπολτ υπέβαλε αίτηση για την κατοχύρωση παρόμοιου εμπορικού σήματος πριν από 12 χρόνια, αλλά έκτοτε έληξε σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Ο οκτώ φορές χρυσός Ολυμπιονίκης αποσύρθηκε από τον στίβο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο.

Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον προτελευταίο αγώνα του - στα 100 μέτρα ανδρών - προτού αποσυρθει τραυματισμένος τη στιγμή που άρχισε να χτυπά την τελική ταχύτητα στον τελευταίο αγώνα του, τη σκυταλοδρομία των 4x100 μέτρων

Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να επιστρέψει στους αγώνες, απάντησε: «Έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους να αποσύρονται και να επιστρέφουν απλώς για να το κάνουν χειρότερο ή για να ντροπιαστούν. Δεν θα είμαι ένας από αυτούς»