ΚΟΣΜΟΣ

Στα «μαχαίρια» Γαλλία - Τουρκία: Σκληρές δηλώσεις Μακρόν και έντονη αντίδραση Άγκυρας

Μακρόν Ερντογάν
«Η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους "πολιτικούς ισλαμιστές" οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλία»
AP

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε μαζική χειραγώγηση σε βάρος της Γαλλίας από «πολιτικούς ισλαμιστές» στην Αφρική, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων και την Τουρκία

Νέες τριβές στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Αλγερία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε μαζική χειραγώγηση σε βάρος της Γαλλίας από «πολιτικούς ισλαμιστές» στην Αφρική, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Άγκυρας. «Η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους "πολιτικούς ισλαμιστές" οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακρόν και συνέχισε:

«Στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μόνο ένας εχθρός γι’ αυτούς και είναι η Γαλλία».

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν τον εκνευρισμό της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να σχολιάζει «οι εχθρότητες στην Αφρική προέρχονται από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας».