ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η FSB κατονομάζει δεύτερο Ουκρανό για τη δολοφονία της Ντούγκινα - Η προετοιμασία στη Μόσχα

Στη Μόσχα οργανώθηκε σύμφωνα με την FSB η δολοφονία της Ντούγκινα
Στη Μόσχα οργανώθηκε σύμφωνα με την FSB η δολοφονία της Ντούγκινα
Α.Ρ

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατονόμασαν έναν δεύτερο Ουκρανό υποπτο που φέρεται να συμμετείχε στο σχέδιο δολοφονίας της κόρης του «ιδεολόγου» του Πούτιν, Ντάρια Ντούγκινα

Η ανώτατη υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας αναγνώρισε σήμερα (29/8) έναν δεύτερο Ουκρανό που συμμετείχε στη δολοφονία της κόρης του Ρώσου εθνικιστή ιδεολόγου, Αλεξάντερ Ντούγκιν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή τoυ το Κρεμλίνο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), η υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB, δήλωσε ότι ο Ουκρανός υπήκοος Μπογκντάν Πέτροβιτς Τσιγκανένκο βοήθησε στην προετοιμασία της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από ορισμένους στη Δύση ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν».

Η FSB αναφέρει οτι ο Τσιγκανένκο προμήθευσε τη βασική ύποπτη, Nατάλια Βοβκ με μια ψεύτικη ταυτότητα και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και τη βοήθησε να συναρμολογήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο του θύματος.

Ο 44χρονος άνδρας έφτασε στη Ρωσία μέσω Εσθονίας στις 30 Ιουλίου και έφυγε από τη χώρα την ημέρα πριν από τη δολοφονία, ανέφερε η FSB. Η Ντούγκινα, μια 29χρονη σχολιάστρια σε ένα εθνικιστικό ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, πέθανε όταν ανατινάχθηκε ένας τηλεκατευθυνόμενος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκινητό της το βράδυ της 20ης Αυγούστου, οδηγούσε στα περίχωρα της Μόσχας. Το όχημά της διαλήθηκε και εκείνη πέθανε επί τόπου, δήλωσαν οι αρχές.

Τόσο εκείνη όσο και ο πατέρας της, ο οποίος είναι φιλόσοφος, συγγραφέας και πολιτικός θεωρητικός, είχαν υποστηρίξει ένθερμα την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η FSB είπε ότι η δολοφονία της «προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες» και κατηγόρησε την Βοβκ ότι διέπραξε τη δολοφονία και στη συνέχεια διέφυγε στην Εσθονία. Η γυναίκα σύμφωνα με την FSB, έφτασε στη Ρωσία τον Ιούλιο με τη 12χρονη κόρη της και νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο κτήριο όπου έμενε η Ντούγκινα για να την παρακολουθεί.

Η υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι η δράστης και η κόρη της ήταν σε ένα εθνικιστικό φεστιβάλ στο οποίο παρευρέθηκαν ο Ντούγκιν και η κόρη του λίγο πριν τη δολοφονία. Η FSB είπε ότι η Βοβκ χρησιμοποίησε μια πινακίδα κυκλοφορίας με τα διακριτικά της περιοχής του Ντόνετσκ για να εισέλθει στη Ρωσία και μια πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας του Καζακστάν στη Μόσχα πριν μεταβεί στην Ουκρανία και τελικά στην Εσθονία.

Δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες της ύποπτης από κάμερες παρακολούθησης στα συνοριακά περάσματα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο στη Μόσχα και στην είσοδο της πολυκατοικίας της Μόσχας.

Η FSB ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Τσιγκανένκο παρείχε στον Βοβκ μια πινακίδα κυκλοφορίας του Καζακστάν και έγγραφα ταυτότητας του Καζακστάν που ανήκουν σε ένα πραγματικό πρόσωπο που ονομαζόταν Γιούλια Ζάικο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Boβκ απέκτησε τις άλλες πινακίδες κυκλοφορίας και εάν και αυτές ήταν πλαστές.

Το Κίεβο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο της Ντούγκινα. Οι εσθονικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επίσημα αιτήματα για έρευνες από τη Ρωσία σχετικά με την ύποπτη.