ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Θρίλερ με την εκτόξευση της ιστορικής αποστολής «Αrtemis» με προορισμό τη Σελήνη

Η ιστορική αποστολή Artemis της NASA
Η ιστορική αποστολή Artemis της NASA
Α.Ρ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ιστορική εκτόξευση του πυραύλου SLS για την αποστολή «Artemis 1» στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια, καθώς σύμφωνα με τη NASA υπήρξε διαρροή υδρογόνου.

Μετά από μήνες δοκιμών, αντιμετώπισης προβλημάτων και επισκευών, οι μηχανικοί τροφοδότησαν τον πύραυλο Space Launch System για εκτόξευση νωρίς τη Δευτέρα στη δοκιμαστική πτήση Artemis 1 της NASA, μια κρίσιμη αποστολή που επρόκειτο να στείλει την μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε μια αποστολή 42 ημερών πέρα από τη Σελήνη και πίσω.

Μετά από μία καθυστέρηση λόγω θυελλωδών καιρικών συνθηκών, αλλά και την αντιμετώπιση μίας διαρροής υδρογόνου, 750.000 γαλόνια υγρού οξυγόνου και καυσίμου υδρογόνου φορτώθηκαν στον πύραυλο SLS, ανοίγοντας το δρόμο για άλλα 22.000 γαλόνια που θα αντληθούν στην ανώτερη σκηνή.

Η εκτόξευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 8:33 π.μ. (τοπική ώρα) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, όμως η διορία πέρασε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των ενδείξεων μιας διαρροής στη βάση του πυραύλου που τροφοδοτείται με υδρογόνο.

Οι ελεγκτές σταμάτησαν τη λειτουργία τροφοδοσίας, αλλά η NΑSA είπε ότι οι μηχανικοί της διορθώνουν το πρόβλημα και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ιστορική απογείωση.

Δείτε LIVE εικόνα:

Η μη επανδρωμένη πτήση σηματοδοτεί το επόμενο κεφάλαιο στην επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη και είναι η πρώτη του προγράμματος Artemis της Nasa. Θα επιβιβαστούν στο σκάφος στις επόμενες αποστολές, με την πρώτη πτήση με πλήρωμα προς το διάστημα να έχει προγραμματιστεί για το 2024. Η NASA αναμένει ότι οι πρώτοι αστροναύτες με το πρόγραμμα Artemis θα προσγειωθούν στη Σελήνη το 2025.

Η αποστολή Artemis 1 με τον νέο πύραυλο Space Launch System (SLS) ύψους 98 μέτρων, σύμφωνα με τη ΝΑSA είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος στον κόσμο μέχρι σήμερα. Θα μεταφέρει την κάψουλα Orion, που τροφοδοτείται από την ευρωπαϊκή μονάδα εξυπηρέτησης (ESM) που κατασκευάστηκε από το Airbus, στην τροχιά της Σελήνης.