ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Αναβλήθηκε το ταξίδι της «Artemis» στη Σελήνη

NASA: Αναβλήθηκε το ταξίδι της «Artemis» στη Σελήνη
Αναβλήθηκε η ιστορική αποστολή Artemis της NASA
AP

Αναβλήθηκε η αποστολή της «Artemis» στη Σελήνη λόγω προβλήματος που δημιουργήθηκε

Αναβολή μέχρι νεωτέρας για την εκτόξευση του γιγάντιου πυραύλου 98 μέτρων και 2.875 τόνων από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, που θα μετέφερε το διαστημόπλοιο Orion στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis 1, με στόχο την επιστροφή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τη NASA στις 15:33 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο αρχικά οι καιρικές συνθήκες που καθυστέρησαν τον ανεφοδιασμό με καύσιμα και στη συνέχεια η διαρροή που εντοπίστηκε στο κεντρικό σύστημα σύστημα ανεφοδιασμού με υπέρψυχρο υγρό οξυγόνο και υγρό υδρογόνο, σήμαναν συναγερμό στην ομάδα των μηχανικών που εργάζεται πυρετωδώς.

Από την NASA εκφράζεται πάντως αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί και η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα. Σε κάθε περίπτωση έχουν οριστεί εναλλακτικές ημερομηνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την τελευταία φορά που πάτησε άνθρωπος στο φεγγάρι - ήταν ο Γιουτζίν Σέρμαν το 1972 με την αποστολή Apollo 17.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διανύσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα σε 42 ημέρες με στόχο να δοκιμάσει τα συστήματα που με την αποστολή Artemis 3 το 2025, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να πατήσουν ξανά το σεληνιακό έδαφος.