ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Νεκροί οκτώ αστυνομικοί σε βομβιστική επίθεση

Κολομβία: Νεκροί οκτώ αστυνομικοί σε βομβιστική επίθεση
AP Photo

Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη δυτική Κολομβία. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας από τότε που ο Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος να τερματίσει τον εμφύλιο που μαίνεται εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην μέλος του αντάρτικου κινήματος Μ-19, έχει δεσμευτεί πως θα επιδιώξει την «ειρήνη» ξεκινώντας εκ νέου συνομιλίες με τους αριστεριστές αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), εφαρμόζοντας την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 με πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και διαπραγματευόμενος την παράδοση μελών εγκληματικών συμμοριών με αντάλλαγμα μειωμένες ποινές.

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση με εκρηκτικά στο Σαν Λουίς της Χουίλα, όπου οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο Πέτρο σε ανάρτησή του στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις αρχές τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα θύματα επέβαιναν σε όχημα που ανατινάχθηκε με εκρηκτικά.

Οι λεγόμενοι αντιφρονούντες της FARC -- που απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρώην ηγεσία τους και αριθμούν περίπου 2.400 μαχητές -- δρουν στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters. Αρκετοί γνωστοί διοικητές τους σκοτώθηκαν πρόσφατα, ορισμένοι σε μάχες στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων