ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στη Μεσόγειο – Πληροφορίες ότι βρίσκεται κοντά στην Ιταλία

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στη Μεσόγειο – Πληροφορίες ότι βρίσκεται κοντά στην Ιταλία
Ένα από τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια που ανήκει στον στόλο της Μόσχας.
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σύμφωνα με τη «Bild», η οποία επικαλείται την ιστοσελίδα «Naval News», ένα πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας έχει καταπλεύσει στη Μεσόγειο κοντά στην Ιταλία.

Η ιστοσελίδα «Naval News» αναφέρει ότι είναι άγνωστο το διάστημα στο οποίο το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο βρίσκεται εν πλω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανολογείται πως το υποβρύχιο θα μπορούσε να αντικαθιστά το ρωσικό αντιτορπιλικό «Marshal Ustinov», το οποίο κατέπλεε στη Μεσόγειο ως τις 24 Αυγούστου και πλέον διασχίζει τα νερά ανάμεσα σε Βρετανία και Ιρλανδία συνοδεία του αντιτορπιλικού «Vice-Admiral Kulakov».

Δεν αποκλείεται, όμως, η κίνηση αυτή των δυο ρωσικών αντιτορπιλικών να αποτελεί και προσπάθεια αντιπερισπασμού έτσι ώστε να καταπλεύσει χωρίς προβλήματα στη Μεσόγειο το πυρηνικό υποβρύχιο της Μόσχας, το οποίο έχει εντοπιστεί ανοικτά της Ιταλίας.

Το «Naval News» σχολιάζει πως το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «παίζει τη γάτα με το ποντίκι», με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Επικαλούμενη αναλυτές του Open Source Intelligence, η ίδια ιστοσελίδα, υποστηρίζει πως το εν λόγω υποβρύχιο έχει προστεθεί πλέον στη διαμάχη της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως το υποβρύχιο είναι πιθανότατα τύπου «SSN» ή εξοπλισμό με πυραύλους Κρουζ, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να έχουν ήδη ενημερωθεί για την παρουσία του και να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό.