ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Πράσινο φως» για το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο

Το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο στον κόσμο εγκρίθηκε στην Κίνα
Το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο στον κόσμο εγκρίθηκε στην Κίνα
A.P

Το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19  στον κόσμο εγκρίθηκε στην Κίνα

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο χωρίς βελόνα, μία εισπνεόμενη έκδοση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που κατασκευάστηκε από τον κολοσσό CanSino Biologics Inc. με έδρα την Τιαντζίν.

Η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας ενέκρινε το Ad5-nCoV της CanSino για επείγουσα χρήση ως αναμνηστικό εμβόλιο, ανέφερε η εταιρεία που είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται έως και 14,5% το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ.

Το εμβόλιο είναι μια νέα έκδοση του φαρμάκου της CanSino κατά του κορονοϊού και είναι το πρώτο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο του 2020 και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, το Μεξικό, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ουγγαρία, αφότου κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2021. Η εισπνεόμενη έκδοση μπορεί να διεγείρει την κυτταρική ανοσία και να προκαλέσει ανοσία του βλεννογόνου για να ενισχύσει την προστασία χωρίς ενδομυϊκή ένεση, τόνισε ο κολοσσός.

Οι εταιρείες εξετάζουν την ανάπτυξη εισπνεόμενων εκδόσεων εμβολίων για την τόνωση των αντισωμάτων στους ιστούς της μύτης και των αεραγωγών για την ενίσχυση της άμυνας έναντι του κορωνοϊού. Η χορηγησή τους χωρίς βελόνες διευρύνουν την απήχησή τους σε άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν και ενδεχομένως μετριάζουν την πίεση στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης.

Το αρχικό εμβόλιο μίας δόσης της CanSino βρέθηκε ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων της Covid-19 και 91% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, αλλά ακολουθεί τα εμβόλια της Sinovac Biotech Ltd. και της κρατικής Sinopharm Group Co. που χρησιμοποιούνται εκτός Κίνας. Αυτές οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από τις 770 εκατομμύρια δόσεις που έχει στείλει η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο.

Το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο ιό που προκαλεί κρυολόγημα για να εκθέσει το ανοσοποιητικό σύστημα στον κορονοϊό, είναι παρόμοιο με αυτά που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca Plc και την Johnson & Johnson.