ΚΟΣΜΟΣ

Ελισάβετ II: Μια βασίλισσα με μετρημένες αποτυχίες

Ελισάβετ II: Μια βασίλισσα με μετρημένες αποτυχίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δουλειά της Ελισάβετ Β ως βασίλισσας της επιβλήθηκε από ένα αρχαίο σύνταγμα που δεν απαιτούσε κανένα άλλο προσόν εκτός από το να υπάρχει.

Έχοντας διοριστεί, και όποιες κι αν ήταν οι προσωπικές της σκέψεις, ερμήνευσε τον ρόλο της σε μια εξαιρετικά μακρά βασιλεία με σχεδόν άψογο τρόπο.

Καθώς η Βρετανία βρισκόταν σε περιόδους εκπληκτικών κοινωνικών αλλαγών, αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις για να διατηρήσει τον ρυθμό της μοναρχίας – και ωστόσο κατάφερε να παραμείνει μια δύναμη για την εθνική συνοχή. Μια σταθερή: γνώριμη με παλτό σε έντονα χρώματα, καπέλο με γείσο και τσάντα, περνούσε με χαρά τον δρόμο της μέσα από «περιπάτους», πάρτι στον κήπο, εγκαινιάσεις πλοίων, αποκαλυπτήρια πλακών, δενδροφυτεύσεις, εγκαίνια κτιρίων – το ψωμί και το βούτυρο του ημερολογίου των αρραβώνων της – με ένα ανεξιχνίαστο χαμόγελο στη θέση του.

Το να γίνει βασίλισσα σε τόσο νεαρή ηλικία σήμαινε ότι ο κόσμος γνώριζε ελάχιστα για την προσωπικότητα και τις απόψεις της πριν από την ένταξή της, και συνέχισε να αποκαλύπτει λίγα στη συνέχεια. Ποτέ δεν εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη γνώμη δημόσια, αν και οι υποστηρικτές και οι επικριτές διαφωνούσαν για το αν αυτό ήταν απλώς επειδή δεν είχε καμία, ή αν ήταν μάστορας της τέχνης της πολιτικής ουδετερότητας.

Το ναδίρ της, ίσως, ήταν το 1992, το οποίο η ίδια η βασίλισσα περιέγραψε ως το «annus horribilis» της, μια χρονιά κατά την οποία ένα κουρασμένο από σκάνδαλα κοινό αμφισβήτησε εάν τα ακατάλληλα μέλη της βασιλικής οικογένειας άξιζαν το αφορολόγητο και τον τρόπο ζωής τους που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους. Η διαφωνία τροφοδοτήθηκε από εφημερίδες που είχαν από καιρό παραιτηθεί από τον σεβασμό υπέρ των πρωτοσέλιδων που ενίσχυαν την κυκλοφορία. Η φρενίτιδα για την κατάσταση των γάμων του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Δούκα της Υόρκης ήταν σε πλήρη ένταση.

Οι Yorks χώρισαν, η πριγκίπισσα Anne χώρισε και ντροπιαστικές μαγνητοσκοπημένες κλήσεις - η μία αφορούσε την Diana, η άλλη μεταξύ του Charles και της τότε ερωμένης του, Camilla Parker Bowles - βρήκαν τον δρόμο τους στα ταμπλόιντ.

Όταν ένα μέρος του Κάστρου του Ουίνδσορ κάηκε και μια απαρηγόρητη Βασίλισσα στάθηκε να παρακολουθεί με ένα μονόχρωμο αδιάβροχο, ένα σπάνιο δάκρυ άστραψε, και ξέσπασε μια έκρηξη συμπάθειας.

Η ομιλία που εκφώνησε στο Guildhall στα τέλη εκείνης της χρονιάς ήταν αξιοσημείωτη και χωρίς προηγούμενο. Εκανε μια ειλικρινή, ανοιχτή έκκληση για κατανόηση. «Κανένας θεσμός –πόλη, μοναρχία, οτιδήποτε– δεν πρέπει να περιμένει να είναι απαλλαγμένος από τον έλεγχο όσων του δίνουν την πίστη τους, για να μην αναφέρουμε αυτούς που δεν το κάνουν». Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν την καλύτερη δουλειά που μπορούσαν, πρόσθεσε σε μια προσωπική έκκληση με λεπτό πέπλο.

Μέσα στον μήνα, ανακοινώθηκε ότι ο Κάρολος και η Νταϊάνα θα χώριζαν, η Βασίλισσα και ο Κάρολος θα πλήρωναν φόρο για τα ιδιωτικά τους εισοδήματα και θα άνοιγε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο κοινό. Ήταν ένα δραματικό χαμηλό σημείο που ανέδειξε την μη αναστρέψιμη αλλαγή στη σχέση μεταξύ υποκειμένων και κυρίαρχου.

Ωστόσο, η οικογένειά της ήταν η αιτία για μερικές από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της βασιλείας της. Όταν, το 2020, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ υπαναχώρησαν ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας και αποστρατεύτηκαν στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν ελευθερία και τη δυνατότητα να κερδίζουν τα δικά τους χρήματα, ήταν η αρχή ενός δύσκολου κεφαλαίου για τη μοναρχία.

Ο Χάρι και η Μέγκαν έδωσαν μια συνέντευξη-βόμβα με την Όπρα Γουίνφρεϊ τον Μάρτιο του 2021, ενώ ο Φίλιππος βρισκόταν στο νοσοκομείο, στην οποία κατηγόρησαν ένα ανώνυμο μέλος της βασιλικής οικογένειας για ρατσισμό προς τον γιο τους Άρτσι πριν γεννηθεί και το ίδρυμα ότι δεν βοήθησε τον αυτοκτονική δούκισσα.

Στον απόηχο της συνέντευξης, η βασίλισσα εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, λέγοντας ότι «αν και κάποιες αναμνήσεις μπορεί να διαφέρουν», τα ζητήματα που τέθηκαν θα ληφθούν «πολύ σοβαρά» αλλά θα αντιμετωπιστούν ιδιωτικά ως οικογένεια.

Την ίδια στιγμή ο Δούκας της Υόρκης ξεπερνούσε μια καταιγίδα που απείλησε και το ίδρυμα. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα δημόσια καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019 μετά από μια τηλεοπτική συνέντευξη με «αυτοκινητικό δυστύχημα» για τη φιλία του με τον καταδικασθέντα σεξουαλικό δράστη Τζέφρι Έπσταϊν, αντιμετώπισε αυξανόμενες πιέσεις να απαντήσει σε ερωτήσεις του FBI.

Ο Andrew αντιμετώπισε κατηγορίες από τη Virginia Giuffre, τις οποίες αρνήθηκε σθεναρά, ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της όταν ήταν 17 ετών και ότι είχε διακινηθεί από τον Epstein. Καθώς η φίλη του Ghislaine Maxwell καταδικάστηκε σε δίκη στις ΗΠΑ για κατηγορίες ότι στρατολόγησε κορίτσια για τον Epstein, η Giuffre υπέβαλε πολιτική αγωγή εναντίον του δούκα ζητώντας απροσδιόριστη αποζημίωση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά τον Φεβρουάριο του 2022, με τον δούκα να πληρώνει ένα άγνωστο ποσό.

Καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της η Βασίλισσα μερικές φορές φαινόταν απόμακρη και άσχετη. «Aberfan: το έκανε λάθος και το ξέρει», είπε κάποτε ο πρώην ιδιωτικός γραμματέας της Sir Martin Charteris για την εξαήμερη καθυστέρησή της να επισκεφτεί τη σκηνή της καταστροφής στη νότια Ουαλία το 1966, όπου πέθαναν 116 παιδιά και 28 ενήλικες.

Στον απόηχο του θανάτου της Νταϊάνα, το 1997, καθώς η χώρα έμοιαζε συγκλονισμένη από μαζική υστερία και οι τίτλοι φώναζαν «Δείξε μας σε νοιάζει», παρέμεινε στο Balmoral, το κτήμα της στη Σκωτία, παρηγορώντας τους νεαρούς πρίγκιπες, Γουίλιαμ και Χάρι, και πεπεισμένη, αναμφισβήτητα σωστά, ότι η άμεση ανάγκη για γιαγιά ήταν μεγαλύτερη από αυτή για βασίλισσα.

Παρά το γεγονός ότι οι νευρικοί αξιωματούχοι του παλατιού μύρισαν την επανάσταση στον αέρα, απέτρεψε οποιαδήποτε πιθανή κρίση αποτίοντας αργότερα φόρο τιμής «ως βασίλισσα σου και ως γιαγιά» στη Νταϊάνα σε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος.

με πληροφορίες από τον Guardian