ΚΟΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο τελευταίο «ταξίδι»της βασίλισσας Ελισάβετ - Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο

Oι Βρετανοί αποχαιρετούν τη βασίλισσά τους που έφυγε στα 96 της χρόνια
Oι Βρετανοί αποχαιρετούν τη βασίλισσά τους που έφυγε στα 96 της χρόνια
Α.Ρ

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μετά από ένα ταξίδι έξι ωρών, καταλήγοντας στο παλάτι του Χόλιρουντχαους.

Σε μια θλιβερή βασιλική πομπή, το ντυμένο με τη σημαία της Αγγλίας φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β «ταξίδεψε» αργά στην ύπαιθρο της Σκωτίας την Κυριακή από το αγαπημένο της Κάστρο Μπαλμόραλ στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο. Οι πενθούντες πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης και τις γέφυρες των αυτοκινητοδρόμων ή τους επαρχιακούς δρόμους με αυτοκίνητα και τρακτέρ για να συμμετάσχουν στο ιστορικό αντίο στη μονάρχη που βασίλεψε για 70 χρόνια.

Η πομπή ήταν ένα τεράστιο γεγονός για τη Σκωτία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μέρες για να θρηνήσει τη μακροβιότερη μονάρχη του, τη μοναδική που γνώρισαν ποτέ οι περισσότεροι Βρετανοί. Κατά τη διάρκεια της εξάωρης διαδρομής από το Κάστρο Μπαλμόραλ, χιλιάδες θεατές πέταξαν λουλούδια στο φέρετρο της βασίλισσας και χειροκρότησαν Σήμερα, μια πομπή θα μεταφέρει το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του St Giles, όπου το κοινό θα μπορεί να αποτίσει τα σέβη του.

«Νομίζω ότι ήταν μια σταθερά στη ζωή μου. Ήταν η βασίλισσα κάτω από την οποία γεννήθηκα, και ήταν πάντα εκεί», είπε ο Angus Ruthven, ένας 54χρονος δημόσιος υπάλληλος από το Εδιμβούργο. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσαρμογή για να συνειδητοποιήσουμε οτι δεν είναι εδώ».

«Είναι μία πολύ ιστορική στιγμή. Είμαι άφωνη στην πραγματικότητα», είπε η Fiona Moffat, μια 57χρονη υπεύθυνη γραφείου από τη Γλασκώβη. «Ήταν μια υπέροχη κυρία. Μεγάλη μητέρα, γιαγιά. Τα έκανε όλα καλά. Είμαι πολύ περήφανη για αυτήν».

Όταν η νεκροφόρα έφτασε στο Holyroodhouse, μέλη του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας, φορώντας πράσινα κιλτ, μετέφεραν το φέρετρο δίπλα από τα μικρότερα τρία παιδιά της βασίλισσας ,την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, στην αίθουσα του θρόνου, όπου θα παραμείνει μέχρι σήμερα το απόγευμα, ώστε το προσωπικό να μπορέσει να αποτίσει τα τελευταία του σέβη.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα σύζυγός του Καμίλα θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στο Εδιμβούργο για να συμμετάσχουν σε μια άλλη επίσημη πομπή που θα μεταφέρει το φέρετρο της βασίλισσας στον καθεδρικό ναό St. Giles στο Royal Mile της πόλης. Εκεί το φέρετρο θα παραμείνει για 24 ώρες, ώστε το κοινό της Σκωτίας να αποτίσει τα σέβη του προτού μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τρίτη.

Αύριο Τρίτη (13/9) η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο και η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall. Η κηδεία της θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος και θα είναι επίσημη αργία.

Το προσκύνημα σύμφωνα με το βρετανικό τύπο ξεκινά στις 17:00 (τοπική ώρα) της Τετάρτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 06:30 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου,την ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας. Αναμένεται συνωστισμός και οι αρχές προειδοποιούν όσους θέλουν να δώσουν το παρών στην ιστορική περίσταση οτι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για ώρες και ακόμη και για μια νύχτα.

Συνιστούν στους πολίτες να έχουν μαζί τους τρόφιμα και ποτά καθώς και κατάλληλο ρουχισμό. Το τελευταίο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα ήταν η βασιλομήτωρ το 2002, όταν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έκαναν ουρά για να δουν το φέρετρό της και να πουν από κοντά το τελευταίο αντίο.

Οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα είχαν παρόμοιο τίτλο. «Το τελευταίο ταξίδι της Βασίλισσας ξεκινά», έγραψε η Ιndpendent ενώ η Daily Express σχολίασε το «Το πιο θλιβερό ταξίδι της βασίλισσας ξεκινά». Η Mirror έγραψε «Το τελευταίο ταξίδι προς το σπίτι», ενώ και οι Times αναφέρθηκαν στο «τελευταίο ταξίδι». Η Daily Mail έγραψε «Tο πιο θλιβερό ταξίδι… τώρα το μακρύ αντίο».