ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Μαζική διαδήλωση πολιτών και κληρικών κατά του «Europride»

Σερβία: Μαζική διαδήλωση πολιτών και κληρικών κατά του «Europride»
Μαζική διαδήλωση στο Βελιγράδι κατά του Europride

Μαζική διαδήλωση κατά του Europride, της πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Οι διαδηλωτές, πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αντιτίθενται στην εκδήλωση, που έχει γίνει πολιτικό θέμα στη Σερβία.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για το επόμενο Σάββατο, με τις αρχές να αναμένεται να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή της για λόγους «ασφαλείας», αν και οι διοργανωτές επιμένουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Κρατώντας εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ορισμένοι προανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις την ίδια ημέρα, αν οι διοργανωτές του EuroPride υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη διεξαγωγή της πορείας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η παρέλαση «θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί», δήλωσε ότι η αστυνομία θα ανακοινώσει 96 ώρες πριν από την εκδήλωση (δηλαδή την Τρίτη) εάν μπορεί τελικά να διοργανωθεί ή όχι.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας», που συνδέονται με την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο — το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει — και προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι διοργανωτές του EuroPride επέκριναν τις δηλώσεις Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την πορεία. Στις δύο πρώτες «πορείες υπερηφάνειας» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Από το 2014 διοργανώνεται τακτικά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.