ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ατελείωτες ουρές για το ύστατο χαίρε - Το μήνυμα του Γουίλιαμ στον Χάρυ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ατελείωτες ουρές για το ύστατο χαίρε - Το μήνυμα του Γουίλιαμ στον Χάρυ
O βασιλιάς Κάρολος στέκεται εμπρός από το φέρετρο της Βασίλισσας
AP Photo

Μετά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου, ξεκίνησε απόψε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της Ελισάβετ Β΄.

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά για να μπουν στον ναό του Αγίου Αιγιδίου και να τιμήσουν τη βασίλισσα, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 96 ετών

Το κλειστό φέρετρο, σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο, θα παραμείνει για 24 ώρες στο Εδιμβούργο και αύριο το βράδυ θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο. Από το βράδυ της Τετάρτης, θα εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ. Η κηδεία της βασίλισσας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζορτζ Χίγκινς, πρώην στρατιώτης της Φρουράς της Σκωτίας, βρισκόταν μπροστά σε μια τεράστια ουρά που έτρεχε κατά μήκος της γέφυρας Τζορτζ IV. Ο 61χρονος βρισκόταν στην ουρά από τις 7 το πρωί, λίγο αφότου τελείωσε τη νυχτερινή του βάρδια ως φύλακας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Είμαι εδώ από τις 6.45 π.μ., ήρθα κατευθείαν εδώ μετά από μια νυχτερινή βάρδια στη δουλειά. Πήρα τα ρούχα μου στη δουλειά, άλλαξα και ήρθα κατευθείαν εδώ. Θα επιστρέψω στη βάρδια στις 21.30 απόψε, οπότε θα είμαι πολύ κουρασμένος. Αλλά αξίζει τον κόπο, με την υπηρεσία της στη χώρα, σε εμάς, στους ανθρώπους και στην Κοινοπολιτεία, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να της δώσω μερικές μέρες από τον χρόνο μου για να την αποχαιρετήσω» δήλωσε.

«Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι πραγματικά πρώτος. Πράγματι πρέπει να τσιμπήσω τον εαυτό μου. Είναι απλά τύχη» συμπλήρωσε.

Ο Βασιλιάς, η σύζυγός του η Queen Consort και τα άλλα παιδιά της Ελισάβετ, η πριγκίπισσα Βασιλική, ο δούκας της Υόρκης και ο κόμης του Wessex έφτασαν στον καθεδρικό ναό μετά τη δύση του ηλίου και στη συνέχεια στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο της μητέρας τους για μια ώρα ενώ το κοινό περνούσε σιωπηλά. Ο Δούκας του Σάσεξ και ο αδερφός του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας δεν παρευρέθηκαν.

Το μήνυμα του Γουίλιαμ στον Χάρι

Ο περίπατος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ καθυστέρησε σχεδόν μία ώρα επειδή οι Σάσεξ έπρεπε να μετατραπούν σε επίσημη πένθιμη ενδυμασία, υποστήριξε βασιλικός εμπειρογνώμονας στην αμερικανική τηλεόραση.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έπρεπε να «πάνε γρήγορα και να αλλάξουν» για να συναντήσουν τους πενθούντες με τον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ, σύμφωνα με την Daisy McAndrew του NBC.

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι έχουν μια ταραγμένη σχέση, αλλά ο θάνατος της γιαγιάς τους την περασμένη Πέμπτη οδήγησε τους αντιπάλους να εγκαταλείψουν τις διαφορές τους.

Ο νέος διάδοχος του θρόνου φαίνεται ότι κάλεσε τον αδερφό του Χάρι σε ένα μήνυμα κάτι που σύμφωνα με πηγές του Γουίλιαμ ήταν μια «σημαντική επίδειξη ενότητας».

Η κ. McAndrew είπε: «Είναι ενδιαφέρον ότι ο λόγος που ο περίπατος ήταν τόσο αργά - ήταν προγραμματισμένο να είναι σχεδόν μια ώρα πριν έρθουν πραγματικά - ήταν επειδή φυσικά ο Χάρι και η Μέγκαν έπρεπε να πάνε και να αλλάξουν.

«Δεν φορούσαν την κατάλληλη επίσημη ενδυμασία, οπότε έπρεπε να πάνε γρήγορα και να αλλάξουν – υποθέτω, να κάνουν μαλλιά και μακιγιάζ για τη Meghan. Γι' αυτό λοιπόν άργησαν ».

Η κ. McAndrew ισχυρίστηκε επίσης ότι η συνάντηση ήταν «επιθυμία του βασιλιά», επειδή ο Κάρολος Γ' «ήθελε να δει τα αγόρια μαζί».

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ συναντήθηκαν με τον Χάρι και τη Μέγκαν για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια από την Ημέρα της Κοινοπολιτείας στις 9 Μαρτίου 2020.

Η τελευταία φορά που ο Γουίλιαμ βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του δημόσια στο Κάστρο του Ουίνδσορ ήταν στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου τον περασμένο Απρίλιο.