ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Ελισάβετ: Ο «πονοκέφαλος» της ασφάλειας, οι ουρές χιλιομέτρων και η «μάχη» των ξενοδοχείων

Σε πονοκέφαλο για τις αρχές μετατρέπεται η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Σε πονοκέφαλο για τις αρχές μετατρέπεται η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
ΑΡ

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα κατακλύσουν τη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βρετανικό έδαφος από την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965

Οι τιμές των δωματίων στο Λονδίνο αυξάνονται κατά 300% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς πολίτες δίνουν μάχη για ένα δωμάτιο την περίοδο της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο από την Τετάρτη, με το συνολικό πλήθος που θα κατακλύσει το Λονδίνο να υπολογίζεται στα δύο εκατομμύρια.

Η MailOnline διαπίστωσε ότι οκτώ ξενοδοχεία Premier Inn σε ακτίνα δύο μιλίων από το Αβαείο του Γουέστμινστερ εξαντλήθηκαν από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου, το βράδυ δηλαδή πριν από την κηδεία της Βασίλισσας, με τους επισκέπτες να καταγγέλλουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Εν τω μεταξύ, ένα στέλεχος ξενοδοχείου είπε στους FT ότι τα δωμάτια είχαν ήδη κρατηθεί επειδή έχουν παραχωρηθεί στην αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας στο πλαίσιο της «Επιχείρησης London Bridge» - η κωδική ονομασία που δόθηκε στις σχολαστικά σχεδιασμένες ρυθμίσεις μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν κρατηθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τους διπλωμάτες και τα στελέχη των πρεσβειών ανά τον κόσμο. Η διευθύνουσα σύμβουλος του UKHospitality Kate Nicholls δήλωσε: «Ακούμε από τους ξενοδόχους στο Λονδίνο ότι έχουν καταγράψει αύξηση στις κρατήσεις μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' την περασμένη Πέμπτη»

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ενόψει της κηδείας της βασίλισσας τη Δευτέρα, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ετοιμάζουν ένα «ατσάλινο δαχτυλίδι» γύρω από το Λονδίνο, με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και 1.500 στρατιώτες και 10.000 αστυνομικούς να αναπτύσσονται σε όλη την πρωτεύουσα.

Οι αρχές κάνουν λόγο για τη «μεγαλύτερη ενιαία επιχείρηση ασφαλείας που έχει δει ποτέ η χώρα», ενώ ειδικές αστυνομικές ομάδες και αξιωματικοί των πληροφοριών ακύρωσαν τις άδειές τους, ως μέρος μιας τεράστιας αποστολής ασφαλείας για την κηδεία της βασίλισσας. Εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναμένονται στην πρωτεύουσα πρόκειται να δημιουργήσουν έναν άνευ προηγουμένου «πονοκέφαλο ασφαλείας».

Η επιχείρηση θωράκισης της πόλης θα ενταθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η σορός της Βασίλισσας θα μεταφερθεί σήμερα (13/9) Λονδίνο, οπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall. Είναι η πρώτη φορά που ομάδες ειδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επίλεκτων μονάδων SAS, αναμένεται να αναπτυχθούν εκ των προτέρων σε βάσεις στο Λονδίνο σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού για περίπτωση πιθανών επιθέσεων.