ΚΟΣΜΟΣ

Η... αποδοχή της Καμίλα: Το τελευταίο «δώρο» που έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στο γιο της Κάρολο

Η... αποδοχή της Καμίλα: Το τελευταίο «δώρο» που έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στο γιο της Κάρολο

Λίγο πριν φύγει απο τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ έβαλε τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες αβεβαιότητας, σχετικά με τη θέση της Καμίλα στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Η «βασιλική σύζυγος» δικαιώθηκε έστω και αργά

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελισάβετ Β' έβαλε τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες αβεβαιότητας σχετικά με τη θέση της νύφης της στη βρετανική βασιλική οικογένεια. «Όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα προσφέρετε σε αυτόν και στη σύζυγό του Καμίλα την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε. Και είναι η ειλικρινής μου επιθυμία όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως βασιλική σύζυγος καθώς θα συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία», ανακοίνωσε τότε η μονάρχης σε μια σύντομη δήλωση, στο πλαίσιο των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της.

Σύμφωνα με το κοινό δίκαιο, η σύζυγος ενός Βρετανού βασιλιά είναι πάντα γνωστή ως «Queen Consort», ενώ ο σύζυγος της βασίλισσας είναι ο Πρίγκιπας. Ο Φίλιππος του Μαουντμπάτεν, σύζυγος της Ελισάβετ Β', για παράδειγμα, έπρεπε να αρκεστεί στον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Πριν από το θάνατό της, η μονάρχης ήθελε να επιλύσει οπωσδήποτε τη θέση και το μελλοντικό ρόλο της μέχρι τότε Δούκισσας της Κορνουάλης. Μετά από 70 χρόνια λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και πάλι βασιλική σύζυγο. Αν και η παράδοση χάνεται στους αιώνες, ο νέος τίτλος της Καμίλα, εξακολουθεί να είναι καινούριος: Η τελευταία βασιλική σύζυγος ήταν η μητέρα της ίδιας της Ελισάβετ Β', στην οποία είχε δοθεί ο τίτλος μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ'. Ο τίτλος αποσύρθηκε μετά τον θάνατό του το 1952. Από τότε και μέχρι το θάνατό της το 2002, ήταν γνωστή ως Βασιλομήτωρ.

Οι αμφιβολίες και οι συζητήσεις για τη θέση της Καμίλα στον Οίκο του Ουίνδσορ χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 1999, όταν ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύντροφός του έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση ως ζευγάρι στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα και μεγάλο μέρος της βρετανικής κοινωνίας δεν ενέκρινε τη σχέση του διαδόχου με μια διαζευγμένη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο.

Στην πραγματικότητα, έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να μπορέσουν να παντρευτούν ο Κάρολος και η Καμίλα, με την έγκριση της Ελισάβετ Β'. Στις 9 Απριλίου 2005, είπαν το «ναι» σε μια διακριτική πολιτική τελετή.

Η βασίλισσα και ο σύζυγός της, ο δούκας του Εδιμβούργου, δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά ήταν παρόντες στη λειτουργία που ακολούθησε. Πρόσφεραν επίσης δεξίωση για τους νεόνυμφους στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, είχε συζητηθεί η πιθανότητα να γίνει η Καμίλα «πριγκιπική σύζυγος» – η πρώτη στην ιστορία της μοναρχίας.

Τελικά, συμφωνήθηκε ότι θα λάβει τον τίτλο της Δούκισσας της Κορνουάλης, σύμφωνα με το Δουκάτο της Κορνουάλης, μια διάκριση που δίνεται πάντα στους κληρονόμους του βρετανικού θρόνου. Οποιοσδήποτε άλλος τίτλος θα ήταν ριψοκίνδυνος εκείνη την εποχή, όταν ακόμη και η ίδια η εγκυρότητα του γάμου ήταν υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον νόμο περί γάμου του 1753, το μόνο έγκυρο είδος ένωσης για ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι η θρησκευτική. «Δεν ήταν εύκολο», παραδέχτηκε η ίδια η Δούκισσα της Κορνουάλης σε συνέντευξή της στη βρετανική έκδοση της Vogue, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με αφορμή τα 75α γενέθλιά της. «Δοκιμάστηκα τόσο καιρό και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ζήσω με αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοιτούν συνέχεια [ή να τον επικρίνουν... αλλά τελικά, κατά κάποιο τρόπο, τα ξεπέρασα όλα αυτά και προχώρησα».

Νταϊάνα: «Ήμασταν τρεις σε αυτό το γάμο»

«Ήμασταν τρεις στον γάμο, οπότε επικρατούσε συνωστισμός, είχε πει κάποτε η ίδια η Νταϊάνα σε μια συνέντευξη. Ακόμη και μετά το διαζύγιό τους το 1996, τον σπαραχτικό θάνατο της Νταϊάνα το 1997 και τη μακρά αναμονή του Καρόλου να επισημοποιήσει τη σχέση του με την Καμίλα, η νέα του σύζυγος θα θεωρούνταν πάντα ως πρώην ερωμένη του.

«Φαντάζεται κανείς ότι η κοινή γνώμη για την Καμίλα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν η Νταϊάνα ζούσε, αν της είχε δοθεί επίσης η ευκαιρία να ξαναπαντρευτεί, αν είχε εγκατασταθεί σε μια μεσήλικη ζωή με γκαλά συγκέντρωσης κεφαλαίων ή εμφανίσεις στο «Bρετανία έχεις ταλέντο» Αντίθετα, είναι για πάντα 36, ελκυστική και βαθιά, βαθιά θλιμμένη» γράφει με νόημα η Washington Post.

Η θέση της Καμίλα στη βασιλική οικογένεια δεν ήταν ποτέ πηγή ανησυχίας για τον Κάρολο, αλλά σύμφωνα με τα κοντινά του πρόσωπα, ήταν «κάτι που ήθελε να συζητήσει» με τη μητέρα του πριν να είναι πολύ αργά. Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ελισάβετ Β' τον Φεβρουάριο –λίγους μόλις μήνες πριν από το θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου– ήταν αποτέλεσμα μακρών συνομιλιών με τον κληρονόμο της, αλλά και απόδειξη της μεταξύ τους συναίνεσης.

Ήταν επίσης ο τρόπος με τον οποίο η μονάρχης επέλεξε να ευχαριστήσει τη νύφη της για την πίστη, την υπομονή και την πολυετή υπηρεσία της στο στέμμα. Τον Ιούνιο, η Ελισάβετ Β' προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας την Βασιλική Κυρία του Τάγματος της Garter, του παλαιότερου και υψηλότερου ιδρύματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της Καμίλα αυξήθηκε δραματικά, τόσο στο κοινό όσο και στην πεθερά της. Μπορεί να μην έγινε ποτέ η αγαπημένη των Βρετανών, όπως ήταν η Νταϊάνα της Ουαλίας… πλέον όμως είναι και με τη βούλα η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.