ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Θα ταφεί δίπλα σε 10 άλλους μονάρχες της Βρετανίας – Οι λεπτομέρειες της τελετής

Βασίλισσα Ελισάβετ: Θα ταφεί δίπλα σε 10 άλλους μονάρχες της Βρετανίας – Οι λεπτομέρειες της τελετής
Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί και πάλι της οικογένειάς του και θα παρελάσει πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας.
Photo by Suzanne Plunkett /WPA Pool/Getty Images

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ είναι ο τόπος ταφής των Βρετανών μοναρχών - Ο πρώτος που ετάφη ήταν ο Βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ που πέθανε το 1471 - Δίπλα στην Βασίλισσα Ελισάβετ θα ενταφιαστεί και ο επί 73 χρόνια σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος 

Ένα πρωτόκολλο αιώνων θα τηρηθεί στην ταφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς θα ταφεί δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο, αλλά και 11 ακόμα μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριλαμβανομένου και του πατέρας Γεώργιο ΣΤ.

Οι υπόλοιποι βασιλείς που είναι θαμμένοι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ είναι:

  • Βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ' - πέθανε το 1471
  • Βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ - πέθανε το 1483
  • Βασιλιάς Ερρίκος VIII - πέθανε το 1547
  • Βασιλιάς Κάρολος Α' - πέθανε το 1649
  • Βασιλιάς Γεώργιος Γ' - πέθανε το 1820
  • Βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ - πέθανε το 1830
  • Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Δ' - πέθανε το 1837
  • Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' του Ανόβερου - πέθανε το 1878 (*Ο Γεώργιος δεν ήταν βασιλιάς της Αγγλίας)
  • Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ - πέθανε το 1910
  • Βασιλιάς Γεώργιος Ε' - πέθανε το 1936
  • Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' - πέθανε το 1952

Επιπλέον στο ίδιο μέρος έχουν ενταφιαστεί:

  • Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα - πέθανε το 2002 (η αδελφή της Ελισάβετ)
  • Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Βασίλισσα Μητέρα - πέθανε το 2002 (η μητέρα της Ελισάβετ)
  • Η Βασίλισσα Μαρία - χήρα του βασιλιά Γεωργίου Ε'

Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος παρέμενε άταφος για περίπου ενάμιση χρόνο , καθώς έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.

Σύμφωνα με το τελετουργικό η σορός του τοποθετήθηκε σε αναμονή στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο, ένα σκοτεινό σπήλαιο που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της κηδείας

Αφού ολοκληρωθεί η κρατική κηδεία, στην οποία θα παρευρίσκονται περίπου 2.000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και άλλοι αξιωματούχοι, το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας θα μεταφερθεί στην ιστορική καρδιά του Λονδίνου με άμαξα, πριν οδηγηθεί με την κρατική νεκροφόρα στο Ουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί και πάλι της οικογένειάς του και θα παρελάσει πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας όταν αυτό μεταφερθεί, στις 10.44 π.μ. της Δευτέρας (τοπική ώρα), στο Αββαείο του Ούστμινστερ για την κρατική κηδεία της βασίλισσας.

Θα περπατήσει μαζί με την πριγκίπισσα Άννα, τον Έντουαρντ και τον Άντριου, και πίσω τους θα είναι τα εγγόνια της βασίλισσας.

Θα τους ακολουθούν ο γαμπρός της εκλιπούσας αντιναύαρχος Sir Tim Laurence, ο δούκας του Γκλόστερ, ξάδελφος της βασίλισσας, και ο ανιψιός της κόμης του Σνόουντον.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της πομπής πάνω σε κιλλίβαντα ηλικίας 123 ετών που θα ρυμουλκείται από 98 ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού, σε μια παράδοση που χρονολογείται από την κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας.

Της πομπής θα ηγούνται μαζικά μπάντες από Σκωτσέζικα και Ιρλανδικά Συντάγματα, την Ταξιαρχία των Gurkhas και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία - που αριθμεί 200 μουσικούς.

Στις 8 π.μ. (τοπική ώρα) οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα ανοίξουν για να αρχίσει το εκκλησίασμα να παίρνει τις θέσεις του.

Οι αρχηγοί κρατών και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων βασιλικών οικογενειών και των πρωθυπουργών του Βασιλείου, θα συγκεντρωθούν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσι και θα μετακινηθούν στο Αββαείο.

Στο Ουέστμινστερ το φέρετρό της για το λαϊκό προσκύνημα

Υπενθυμίζεται ότι προθες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο ξεκίνησε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Το φέρετρο συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Της πομπής ακολούθησε εικοσάλεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά - έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο - πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από το βράδυ της Τρίτης η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το γεύμα της κηδείας

Ο Νίκος Κουλούσιας, ο γνωστός Έλληνας σεφ του Μπάκιγχαμ είναι σε πυρετώδεις ρυθμούς για το γεύμα που θα υπάρχει την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Συγκεκριμένα στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» δήλωσε ότι αναμένεται το νέο πρωτόκολλο από τον νέο βασιλιά Κάρολο και πως ακόμα δε γνωρίζουν αν θα είναι καθιστό ή με μπουφέ.

«Ο χρόνος είναι πιεσμένος. Λογικά θα σερβίρουμε στο όρθιο, μικρομπουκιτσες γεύματα μετά την κηδεία», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται η βασίλισσα Ελισάβετ είχε σχεδιάσει την κηδεία της με κάθε λεπτομέρεια ωστόσο το γεύμα για την τελετή δεν ήταν στα πλάνα της μελαγχολικής προετοιμασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με την thesun το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ θα ξεκινήσει στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 ώρα Λονδίνου.

  • 6:00 – 8:30 (τοπική ώρα, 8:00-10:30 ώρα Ελλάδος) - Αγρύπνια στο φέρετρο της βασίλισσας.
  • Στις 8:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδος), οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν.
  • 9:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδος) - Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα.
  • 10:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδος) - Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Γουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αβαείο.

  • 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) - Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αβαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα.

  • 11:00-12:00 (τοπική ώρα 13:00-14:00 ώρα Ελλάδος - Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.

  • 12:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδος) - Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».
  • 12:00-13:00 (τοπική ώρα, 14:00-15:00 ώρα Ελλάδος) - Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

  • 13:00-16:00 (τοπική ώρα, 15:00-18:00 ώρα Ελλάδος) - Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της.

  • 16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος) - Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο.

    Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.

  • 19:00 (τοπική ώρα 21:00 ώρα Ελλάδος) - Στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.