ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Αιθιοπία: Ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Πολύνεκρες συγκρούσεις στην Αιθιοπία

Η φρίκη του πολέμου στιγματίζει την πολύπαθη Αιθιοπία, ενώ συνεχίζονται οι εμφύλιες συγκρούσεις.

Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στην Αιθιοπία από τα τέλη του 2020, υποστηρίζει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απευθύνεται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Η Επιτροπή έχει λόγους να πιστεύει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι παραβιάσεις (των θεμελιωδών δικαιωμάτων) συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) Η Επιτροπή είναι έντονα προβληματισμένη από αυτά που ανακάλυψε επειδή αντικατοπτρίζουν μια βαθύτατη πόλωση και μίσος μεταξύ των εθνοτήτων της Αιθιοπίας» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Το γεγονός αυτό «δημιούργησε έναν ανησυχητικό κύκλο ακραίας βίας», την οποία ακολουθούν αντίποινα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για νέες, ακόμη σοβαρότερες, ωμότητες», εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς «να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» και για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν επίσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να παρακολουθεί την κατάσταση και να καλέσει τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Οι αντάρτες του Τιγκράι σχολίασαν την έκθεση τονίζοντας ότι «ανέκαθεν διαβεβαίωναν» πως η αιθιοπική κυβέρνηση ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είπε ένας εκπρόσωπός τους, ο Γκετάτσιου Ρέντα.

Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ανταρτών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF) που είχαν υπό τον έλεγχό τους αυτήν την επαρχία στη βόρεια Αιθιοπία. Την άνοιξη φέτος κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι συγκρούσεις ξανάρχισαν στις 24 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Αιθιοπία: Αεροπορική επιδρομή έπληξε την πρωτεύουσα της πολιτείας Τιγκράι

Αιθιοπία: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στην Αντίς Αμπέμπα

Συνθήκες λιμού στο Τιγκράι - Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας