ΚΟΣΜΟΣ

Μπερλουσκόνι: «Ο Ρώσος πρόεδρος εξαναγκάστηκε να εισβάλει στην Ουκρανία» λέει παραμονές των εκλογών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
ΑΡ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «εξαναγκάστηκε» να ξεκινήσει τον πόλεμο, αραμονές των ιταλικών εκλογών

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «εξαναγκάστηκε» να ξεκινήσει τη σύγκρουση. Ο 85χρονος είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση με «αξιοπρεπείς ανθρώπους» και μετά να αποχωρήσουν. Ο τρεις φορές Ιταλός πρωθυπουργός είναι εδώ και χρόνια σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο το κόμμα του αναμένεται να αναλάβει την εξουσία ως μέρος ενός δεξιού συνασπισμού στις εκλογές που διεξάγονται στην Ιταλία. Ένα αφήγημα που ισχυρίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έσφαζε ρωσόφωνους στα ανατολικά της χώρας δημιουργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα, δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στην ιταλική τηλεόραση.

Είπε ότι το ρεπορτάζ, που προωθήθηκε από αυτονομιστικές δυνάμεις και εθνικιστές πολιτικούς στη ρωσική κυβέρνηση, δεν άφησε στον Πούτιν άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια περιορισμένη εισβολή. «Ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό πληθυσμό, από το κόμμα του και από τους υπουργούς του να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση», είπε.

«Τα στρατεύματα έπρεπε να εισέλθουν, να φτάσουν στο Κίεβο σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση Ζελένσκι με αξιοπρεπείς ανθρώπους και μια εβδομάδα αργότερα να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι. «Αντίθετα βρήκαν μια απροσδόκητη αντίσταση, η οποία στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε από όπλα κάθε είδους από τη Δύση» πρόσθεσε.

Ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει θαυμαστής του Πούτιν, ενώ το 2012 πήγε με τον τότε πρωθυπουργό για σκι στη ρωσική πόλη Σότσι. Ωστόσο, τον Απρίλιο, καταδίκασε την εισβολή και είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος και λυπημένος» από τη συμπεριφορά του Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι σφαγές αμάχων στη Μπούτσα και σε άλλες τοποθεσίες συνιστούν πραγματικά εγκλήματα πολέμου».

Ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ως μέρος ενός δεξιού συνασπισμού ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής. Το κεντροδεξιό κόμμα του είναι ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν οι σκληροπυρηνικοί «Αδερφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι και το λαϊκιστικό κόμμα «Λέγκα του Βορά» του Ματέο Σαλβίνι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Παρά τη φιλία του Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν και την κριτική του Σαλβίνι για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, η Μελόνι, η οποία αναμένεται να ηγηθεί της κυβέρνησης που θα προκύψει, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σύγκρουσης που στοχεύει στην αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης», είπε νωρίτερα αυτό το μήνα. «Έτσι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη»