ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αφρική: Τα γεννητικά όργανα του προέδρου σε πίνακα

Ν. Αφρική: Τα γεννητικά όργανα του προέδρου σε πίνακα

Σάλο έχει προκαλέσει στη Νότια Αφρική ένας πίνακας που απεικονίζει τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα σαν τον Λένιν, σε στάση από διάσημο πόστερ, όμως έχει τα γεννητικά του όργανα εκτεθειμένα.

Το κυβερνών κόμμα, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), απειλεί πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της γκαλερί όπου εκτίθεται το σατιρικό έργο, εάν δεν κατέβει ο πίνακας με τον τίτλο «Η Λόγχη». Το ίδιος αξιώνει και για ένα άλλο έργο, με το λογότυπο του κόμματος και την πινακίδα «Πωλείται» από πάνω.

Ο πίνακας με τον Ζούμα είναι αντίγραφο ενός διάσημου πόστερ που εικόνιζε τον Βλαντιμίρ Λένιν. Ο πρόεδρος παρουσιάζεται αγέρωχος, στη στάση του Λένιν, μόνο που τα γεννητικά του όργανα κρέμονται έξω από το παντελόνι του.

Οι πίνακες αυτοί αποτελούν τμήμα μιας συλλογής που τιτλοφορείται «Χαίρε Κλέφτη» και βαθύτερος στόχος της είναι να προκαλέσει μια συζήτηση για το αν το κόμμα έχει χάσει τον ηθικό προσανατολισμό του.

«Δεν θα απομακρύνουμε τα έργα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του καλλιτέχνη στην ελευθερία της έκφρασης και για να τιμήσουμε τη φήμη μας», είπε η Λάρα Κόσεφ που εργάζεται στην γκαλερί.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία, το 2009, ο Ζούμα έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο, όχι τόσο για την πολιτική του αλλά για την προσωπική του ζωή. Έχει παντρευτεί έξι γυναίκες και είναι πατέρας 21 παιδιών.

Η Λόγχη, έργο του γνωστού καλλιτέχνη και πολέμιου του απαρτχάιντ Μπρετ Μάρεϊ έχει ήδη πουληθεί σε έναν Γερμανό έναντι 16.300 δολαρίων.