ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Σκόπιμη ενέργεια οι διαρροές σε Nord Stream 1 και 2 - «Φουντώνει» ο ενεργειακός πόλεμος

Nέο μέτωπο στην ενεργειακή κρίση ανοίγουν οι προφανείς επιθέσεις στους αγωγούς Nordstream
Nέο μέτωπο στην ενεργειακή κρίση ανοίγουν οι προφανείς επιθέσεις στους αγωγούς Nordstream
ΑΡ

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές σε Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους». «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε

«Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας», σημείωσε η Λίντε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. «Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε υποστήριξη για να βρεθεί τι συνέβη, πρόσθεσε η Λίντε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ενημερωθεί.

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι μεγάλες διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκαν από σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και των δύο.

Ωστόσο οι εκρήξεις σημειώθηκαν εκτός των χωρικών υδάτων και των δύο χωρών, σημείωσαν. Οι εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2 δεν αντιπροσωπεύουν άμεση στρατιωτική απειλή ούτε συνιστούν επίθεση στην Σουηδία ή τη Δανία, ανακοίνωσαν εξάλλου αργά χθες το βράδυ οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Δανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ