ΚΟΣΜΟΣ

Γουινέα: Πέθανε η γηραιότερη χιμπατζής Bossou σε ηλικία 71 ετών – Ήξερε να χρησιμοποιεί εργαλεία

Γουινέα: Πέθανε η γηραιότερη χιμπατζής Bossou σε ηλικία 71 ετών – Ήξερε να χρησιμοποιεί εργαλεία
Η Φάνα το 2011.

Το γηραιότερο μέλος μιας φυλής χιμπατζήδων που φημίζεται για τη χρήση εργαλείων πέθανε σε ηλικία 71 ετών στη Γουινέα.

Η Φάνα, μια θηλυκιά χιμπατζής που γεννήθηκε το 1951, πέθανε στο δάσος κοντά στο χωριό Bossou στα νοτιοανατολικά της Γουινέας.

Ο θάνατός της μειώνει τον αριθμό των χιμπατζήδων Bossou σε μόλις έξι ή επτά, εκ των οποίων οι μισοί είναι θηλυκά και δύο δεν μπορούν πλέον να αναπαραχθούν.

Το αξιοσημείωτο της μικρής αυτής κοινότητας των πιθήκων είναι ότι χρησιμοποιεί πέτρινα σφυριά και άκμονες για να σπάσουν τις καρύδες. Η πρακτική αυτή έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες η πιο περίπλοκη πράξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τον γενετικά στενότερο συγγενή του ανθρώπου.

Η Φάνα εμφάνιζε σημάδια εξάντλησης τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γουινέας στο Facebook την Τρίτη.

Το αριστερό της άνω άκρο έχει παραλύσει από τότε που έπεσε άσχημα πριν από σχεδόν 25 χρόνια και είχε από καιρό σταματήσει να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Έμενε μόνη της καθώς είχε κινητικά προβλήματα.

Η σορός της βρέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα παρουσία κατοίκων του χωριού.

Οι πίθηκοι Bossou έχουν μια μοναδική σχέση με τον πληθυσμό του χωριού.

Οι μεγάλοι πίθηκοι ζουν στη φύση, αλλά μοιράζονται την περιοχή και τους πόρους της με τους ντόπιους, οι οποίοι τους προστατεύουν, πιστεύοντας ότι είναι μετενσαρκωμένοι πρόγονοί τους.

Μέχρι το 2003, η κοινότητα των χιμπατζήδων Bossou ήταν σχετικά σταθερή σε περίπου 21 ζώα. Όμως έχασε επτά μέλη από τη γρίπη εκείνη τη χρονιά.

Η Φάνα – σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ – άφησε πίσω της δύο «γιους», τον Foaf και τον Fanwa και μια «κόρη» την Fanle.