ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Το σαμποτάζ στους αγωγούς αλλάζει τα δεδομένα στην ΕΕ

Nord Stream: Το σαμποτάζ στους αγωγούς αλλάζει τα δεδομένα στην ΕΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να βελτιώσουν την ασφάλεια των πολύ ευάλωτων υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων επικοινωνίας μετά την προφανή επίθεση στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα που υπογραμμίζει την ακραία ευπάθεια της Δύσης.

Τέσσερις διαρροές αερίου σε δύο αγωγούς Nord Stream έχουν πλέον αναφερθεί μετά από εκρήξεις που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, διέταξε να αυξηθούν οι στρατιωτικές και αστυνομικές περιπολίες στις εξέδρες και τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του. Τη Δευτέρα, πριν από τις εκρήξεις, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου είχε αναφέρει άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Støre περιέγραψε τη δραστηριότητα των drone ως «μη φυσιολογική».

Η Νορβηγία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης και έχει σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα αγωγού. Οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση ενεργειακή κρίση και μια ρήξη ενεργών αγωγών θα οδηγούσε σε οικολογική καταστροφή. Το Όσλο ζήτησε βοήθεια από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στην περιπολία των υποδομών του.

«Η νορβηγική απάντηση είναι κατανοητή», δήλωσε ο επικεφαλής του ναυτικού επιτελείου της Βρετανίας, ναύαρχος Sir Ben Key στον theguardian.com. «Υπάρχει μια ευπάθεια γύρω από οτιδήποτε βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, είτε πρόκειται για αγωγούς φυσικού αερίου, είτε για καλώδια δεδομένων που επιβάλλουν σε οργανισμούς όπως το Βασιλικό Ναυτικό –αλλά όχι μόνο εμάς– να έχουν ένα μέσο παρακολούθησης και παροχής ασφάλειας γύρω από αυτό.»

Ο Key είπε ότι δεν μπορούσε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε το Βασιλικό Ναυτικό, αλλά πρόσθεσε: «Είναι δίκαιο να πούμε ότι παρακολουθούμε στενά σχετικά με το πού πιστεύουμε ότι βρίσκονται αυτά τα πιο κρίσιμα τρωτά σημεία αυτή τη στιγμή και πώς τα προστατεύουμε καλύτερα».
Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για τις εκρήξεις, αλλά ο Key είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη φρασεολογία που επιλέγουμε», είπε.

Η Δύση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη όσον αφορά την εξάρτησή της από υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο. Εάν αυτά τα καλώδια κοπούν, θα προκαλούνταν μια πολύπλευρη κρίση, επηρεάζοντας τις περισσότερες πτυχές της σύγχρονης ζωής. Η υποδομή επικοινωνιών της Ρωσίας είναι περισσότερο επίγεια.

«Οι πληροφορίες του κόσμου βασίζονται σε αυτά τα καλώδια», δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας της Βρετανίας, ναύαρχος Sir Tony Radakin. «Αυτό είναι πολύ, πολύ ευαίσθητο, αλλά έχουμε μια ποικιλία συστημάτων ως προς τον τρόπο προστασίας αυτών των δικτύων, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτοί είναι τομείς όπου πρέπει να κάνουμε πρόσθετες επενδύσεις».

Διαβάστε επίσης