ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: O Tραμπ μηνύει το CNN - Διεκδικεί αποζημίωση ύψους 475 εκατ. δολαρίων

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Α.Ρ

Το CNN επιχείρησε να πλήξει τον Τραμπ «με μια σειρά από ολοένα και πιο σκανδαλώδεις, ψευδείς και δυσφημιστικές ταμπέλες», αναφέρουν οι δικηγόροι του

Ο Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας αποζημίωση 475 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δικαστήριο της Φλόριντα. Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός σταθμός προσπάθησε να δυσφημήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ «με μια σειρά από όλο και πιο σκανδαλώδεις, ψεύτικες και δυσφημιστικές ταμπέλες, αποκαλώντας τον «ρατσιστή», «λακέ των Ρώσων», «στασιαστή» και «Χίτλερ»,ισχυρίστηκαν οι δικηγόρο του. Η αγωγή έχει κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φορτ Λόντερντεϊλ.

«Πέρα από την απλή επισήμανση οποιασδήποτε αρνητικής πληροφορίας για τον ενάγοντα και την αγνόηση όλων των θετικών πληροφοριών για αυτόν, το CNN επιδίωξε να χρησιμοποιήσει τη μαζική επιρροή του, υποτίθεται ότι είναι μια «έμπιστη» πηγή ειδήσεων, για να δυσφημήσει τον ενάγοντα στο μυαλό των θεατών και των αναγνωστών του με σκοπό να τον νικήσει πολιτικά», αναφέρει η κατάθεση.

Στη μήνυση των 29 σελίδων, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο έχει κλιμακώσει μια εκστρατεία συκοφαντίας εναντίον του, επειδή φοβάται ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειάς του να γείρει την πολιτική ισορροπία προς τα αριστερά, το CNN προσπάθησε να αμαυρώσει τον ενάγοντα», ανέφερε η αγωγή. Η μήνυση απαριθμεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες το CNN φάνηκε να συγκρίνει τον Τραμπ με τον Χίτλερ, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής αναφοράς του Ιανουαρίου 2022 από τον παρουσιαστή Φαρίντ Ζακαρια που περιελάμβανε πλάνα του Γερμανού δικτάτορα του 20ου αιώνα.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχασε το 2020 μια προσπάθεια επανεκλογής από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, δεν έχει πει επίσημα αν θα επιδιώξει επανεκλογή, αν και έχει αφήσει πολλα υπονοούμενα ότι θα το κάνει.

Η μήνυση έρχεται καθώς ο 76χρονος πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει σημαντικά νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ποινικής έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για διατήρηση κρατικών αρχείων στο κτήμα του Mαρ-α-Λάγο στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Τραμπ μήνυσε τον περασμένο μήνα τη γενική εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Και μια επιτροπή του Κογκρέσου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνούν χωριστά την επίθεση της περασμένης 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ.