ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Τύπος τηρεί «σιγή ιχθύος» για τη συμφωνία με τη Λιβύη και οι αναλυτές απειλούν την Ελλάδα

Τουρκία: Ο Τύπος τηρεί «σιγή ιχθύος» για τη συμφωνία με τη Λιβύη και οι αναλυτές απειλούν την Ελλάδα
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Associated Press

Από τη μία πλευρά τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έχουν καν πρωτοσέλιδο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και από την άλλη οι Τούρκοι αναλυτές βγαίνουν και κάνουν λόγο για στρατιωτικά χτυπήματα στο Αιγαίο.

Υπεγράφη χθες (3/10) η συμφωνία με τη Λιβύη, με το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας να παρευρίσκεται στη χώρα γι' αυτό το θέμα, ωστόσο για τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αποτέλεσε πρώτο θέμα.

Πέρα από τις Aksam, Turkiye και Yeni Safak, οι οποίες είχαν αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά δεν το είχαν πρωτοσέλιδο, οι υπόλοιπες εφημερίδες δεν τον ανέφεραν καν, κάτι που προκαλεί εντύπωση, ειδικά όταν στον αντίποδα οι Τούρκοι αναλυτές βγαίνουν και απειλούν με στρατιωτικό χτύπημα στο Αιγαίο.

Η Aksam, η οποία είχε και τον πιο «τσουχτερό» τίτλο, έκανε λόγο για «συμφωνία που θα κάνει τους εχθρούς της Τουρκίας και της Λιβύης να σκάσουν».

Όπως είπε η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN, «δεν το έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι. Οι περισσότεροι ή δεν το ήξεραν γιατί στην τουρκική επικαιρότητα υπάρχουν σοβαρότερα θέματα αυτή τη στιγμή ή το θεωρούν ήσσονος σημασίας». Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμα και τα Μέσα που αναφέρονται στη συμφωνία, εστιάζουν περισσότερο στην αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει στην Ελλάδα παρά στην ουσία της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, με τη συμφωνία η Λιβύη παραχωρεί το 40% των θαλάσσιων ζωνών της στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναφέρεται κάτι ακόμα στο πώς θα λειτουργήσει. Η Μαρία Ζαχαράκη είπε, επίσης, ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ανά πάσα στιγμή που θα θέλει να κλιμακώσει, αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια.

Αντίστοιχα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, είπε ότι «συμφώνησαν και για έρευνες νότια της Κρήτης, που μπορεί να είναι πράγματι εντός του ΑΟΖ της Λιβύης, άλλα υπάρχουν περιοχές που το τουρκολιβυκό μνημόνιο τέμνεται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου».

Σημειώνεται ότι χθες η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναΐλα Αλ Μανγκούς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, καθώς αναμένονται διαδικασίες επαλήθευσής του στον ΟΗΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αιφνιδιασμένου Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απάντησε ότι «η συμφωνία εκτελείται και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ».

«Σίγουρα θα κάνουμε κάπου κάτι» λέει Τούρκος αναλυτής «δείχνοντας» στρατιωτικό χτύπημα στο Αιγαίο

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, Αμπντουλλάχ Αγάρ, μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για «παρενοχλήσεις», υπέρμετρους εξοπλισμούς και συνεργασία με κουρδικές οργανώσεις που στόχο έχουν την «εξαφάνιση του γεωπολιτικού μέλλοντος της Τουρκίας», ενώ παράλληλα εξαπέλυσε απειλές ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε στρατιωτικό χτύπημα στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα παίζει ένα τρομερό παιχνίδι, αυτό να το πω από την αρχή. Ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι. Τόσοι πολλοί εξοπλισμοί, τόση μεγάλη αλαζονεία, τόσες πολλές προκλήσεις, παρενοχλήσεις, απειλές, υπονοούμενα για χρήση βίας. Ορίστε οι παραβιάσεις και οι παρενοχλήσεις που γίνονται και, η απόπειρα να παίξουν με την αξιοπρέπεια του Τούρκου. Έχουν στόχους για εξαφάνιση του γεωπολιτικού μέλλοντος της Τουρκίας, ενώ η συνεργασία με τις οργανώσεις YPG-PKK και ο μεταξύ τους συντονισμός είναι κάτι το άκρως επικίνδυνο για την Τουρκία» δήλωσε, καταλήγοντας πως θα υπάρξει «απάντηση» από την Άγκυρα. «Η Τουρκία σίγουρα κάπου θα κάνει κάτι. Θα χτυπήσει κάπου. Τώρα τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο αυτού, θα το δούμε όλοι μαζί» δήλωσε.