ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό κορονοϊού η Ευρώπη λόγω χειμώνα και εμβολιαστικής «κόπωσης» - Αυξάνονται τα κρούσματα

Δύσκολος χειμώνας έρχεται στην Ευρώπη
Δύσκολος χειμώνας έρχεται στην Ευρώπη
ΑΡ

Ένα νέο κύμα κορονοϊού απειλεί την Ευρώπη καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι ειδικοί προειδοποιούν για κόπωση των πολιτών καισύγχυση γύρω απο τα διαθέσιμα εμβόλια

Ένα νέο κύμα COVID-19 φαίνεται να δημιουργείται στην Ευρώπη καθώς ο ψυχρότερος καιρός πλησιάζει και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν ότι η κόπωση και η σύγχυση σχετικά με τους τύπους διαθέσιμων εμβολίων πιθανότατα θα περιορίσουν την πρόσληψη ενισχυτικών δόσεων.

Οι υποπαραλλαγές της «Όμικρον» που κυριάρχησαν αυτό το καλοκαίρι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την πλειοψηφία των μολύνσεων, αλλά οι νεότερες υποπαραλλαγές κερδίζουν έδαφος. Εκατοντάδες νέες μορφές του στελέχους παρακολουθούνται ήδη από επιστήμονες, δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αυτή την εβδομάδα.



Τα στοιχεία του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη (5/10)έδειξαν ότι τα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τη δραματική πτώση των διαγνωστικών τεστ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται.

Οι αριθμοί νοσηλείας σε πολλές χώρες του μπλοκ των «27», καθώς και στη Βρετανία, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με συμπτώματα COVID-19 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 32% στην Ιταλία, ενώ οι εισαγωγές στην εντατική αυξήθηκαν περίπου 21%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ανεξάρτητο επιστημονικό ίδρυμα Gimbe.



Την ίδια εβδομάδα, οι νοσηλείες COVID στη Βρετανία σημείωσαν αύξηση 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.Τα εμβόλια προσαρμοσμένα στην «Όμικρον» κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο, με δύο τύπους εμβόλια που αφορούν το BA.1 καθώς και τις υποπαραλλαγές BA.4/5 που διατίθενται μαζί με τα υπάρχοντα εμβόλια πρώτης γενιάς. Στη Βρετανία, μόνο οι λήψεις BA.1-tailored έχουν δοθεί το «πράσινο φως».

Ευρωπαίοι και βρετανοί αξιωματούχοι έχουν εγκρίνει τις πιο πρόσφατες ενισχυτικές δόσεις μόνο για επιλεγμένες ομάδες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα είναι η «επιλογή» του αναμνηστικού εμβολίου που πιθανότατα θα προκαλέσει σύγχυση, είπαν ειδικοί στη δημόσια υγεία.