ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας: Αποφασίζει για αντίποινα η Μόσχα - Το κρίσιμο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η γέφυρα της Κριμαίας
Η γέφυρα της Κριμαίας
ΑΡ

Έκρηξη στην Κριμαία: Τρεις νεκροί και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η έκρηξη στη μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης. Σήμερα το κρίσιμο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετά από την έκρηξη στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας το Σάββατο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κρεμλίνο έχει εντείνει τις απειλές για χρήση του πυρηνικού του οπλοστασίου κατά της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο ανακτά εδάφη που είχε καταλάβει η Ρωσία μετά την εισβολή της στη χώρα. Ο τελευταίος Ρώσος αξιωματούχος που εξαπέλυσε σκληρή προειδοποίηση είναι ο στρατηγός Aντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος ηγείται της επιτροπής άμυνας της Δούμας.

«Θα υπάρξει απάντηση που όλοι (οι Ουκρανοί) θα αισθανθούν» από τη ρωσική πλευρά, εάν η Ουκρανία αποδειχθεί υπεύθυνη για την έκρηξη που έπληξε τη γέφυρα του Κερτς, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Vedomosti την Κυριακή (9/10). «Ποια θα είναι η απάντηση, θα μάθουμε. Ο πρόεδρός μας και Ανώτατος Γενικός Διοικητής δεν κάνει ποτέ αυτό που περιμένουν οι «εταίροι» από αυτόν. Κάνει αυτό που δεν αναμένεται από αυτόν», σημείωσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την προέλευση του προφανούς βομβαρδισμού. Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας δημοσίευσε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα το Σάββατο στο Telegram μετά την έκρηξη, όπου γράφει: «Αυγή, η γέφυρα στις φλόγες. Nightingale στην Κριμαία, η SBU [υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας] συναντάται», με μια εικόνα της κατεστραμμένης γέφυρας.

Η Ρωσία εγκαινίασε έρευνα για την έκρηξη και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει ευθύνες στην Ουκρανία. «Η αντίδραση του Κιέβου στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών μαρτυρά τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Kommersant.

Μέσα στο κλίμα αυτό εντείνεται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε πυρηνική απάντηση. Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε την Κυριακή ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο του πυρηνικού πολέμου», διερωτώμενος: «Γιατί δεν μαθαίνουμε από την ιστορία;»

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε περίπου 17 αμάχους στην ουκρανική περιοχή Zαπορίζια την Κυριακή. «Μια πυραυλική επίθεση στον άμαχο πληθυσμό κατέστρεψε κατοικίες, όπου οι άνθρωποι κοιμόντουσαν τη νύχτα, ζούσαν, δεν επιτέθηκαν σε κανέναν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ποιός ή τι προκάλεσε την έκρηξη;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες, όχι όλες πολύ αξιόπιστες. Η Ρωσία έσπευσε να προτείνει ότι επρόκειτο για επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό παγιδευμένο, αλλά δεν είπε ποιος την ενορχήστρωσε. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στη γέφυρα ως «τρομοκρατική πράξη».

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα φορτηγό που φέρεται να προέρχεται από τη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ, μια ώρα οδικώς από τη διάβαση να κινείται δυτικά κατά μήκος της γέφυρας τη στιγμή της έκρηξης. Ρώσοι αξιωματούχοι κατονόμασαν έναν 25χρονο άνδρα από το Κράσνονταρ, τον Σαμίρ Γιουσούμποφ, ως ιδιοκτήτη του φορτηγού, και είπαν ότι ένας μεγαλύτερος συγγενής, ο Μαχίρ Γιουσούμποφ, ήταν ο οδηγός.

Όμως, η προσεκτική εξέταση του βίντεο φαίνεται να δείχνει ότι το φορτηγό δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη. Το βίντεο δείχνει μια τεράστια βολίδα να εκρήγνυται ακριβώς πίσω και στη μία πλευρά του φορτηγού καθώς αρχίζει να ανεβαίνει σε ένα υπερυψωμένο τμήμα της γέφυρας.

Η ταχύτητα με την οποία άρχισε να διαδίδεται στους ρωσικούς κύκλους η θεωρία του παγιδευμένου φορτηγού ήταν ύποπτη. Δείχνει οτι το Κρεμλίνο προτιμούσε μια τρομοκρατική ενέργεια από μια πιο ανησυχητική πιθανότητα: ότι επρόκειτο για μια τολμηρή πράξη δολιοφθοράς που πραγματοποιήθηκε από την Ουκρανία.

«Έχω δει πολλούς μεγάλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», είπε στπο BBC ένας πρώην ειδικός του βρετανικού στρατού σε εκρηκτικά. «Αυτό δεν μοιάζει με ένα απο αυτά». Μια πιο εύλογη εξήγηση, είπε, είναι μια τεράστια έκρηξη κάτω από τη γέφυρα που πιθανώς πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κάποιου είδους κρυφού θαλάσσιου drone.

«Οι γέφυρες είναι γενικά σχεδιασμένες για να αντιστέκονται σε φορτία προς τα κάτω και σε ένα ορισμένο ποσό πλευρικής φόρτισης από τον άνεμο. Δεν είναι γενικά κατασκευασμένες για να αντιστέκονται σε ανοδικά φορτία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός αξιοποιήθηκε στην ουκρανική επίθεση» Ορισμένοι παρατηρητές έχουν σημειώσει ότι σε ένα από τα άλλα βίντεο με κάμερα ασφαλείας, κάτι που μοιάζει με το κύμα πλώρης μιας μικρής βάρκας εμφανίζεται δίπλα σε ένα από τα στηρίγματα της γέφυρας, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από την έκρηξη.

Τι είδους σκάφος θα μπορούσε να είναι;

Στις 21 Σεπτεμβρίου, εικόνες που κυκλοφόρησαν στα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα μυστηριώδες μη επανδρωμένο σκάφος που ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Έμοιαζε με ένα μεγάλο μαύρο καλυμμένο καγιάκ με αισθητήρες και μια λευκή συσκευή που μοιάζει με περισκόπιο στην κορυφή. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το σκάφος ρυμουλκήθηκε στη θάλασσα και ανατινάχθηκε. «Ανακαλύφθηκε τμήμα ενός μη επανδρωμένου οχήματος», φέρεται να είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης που ελέγχεται από τη Ρωσία. «Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αυτή η συσκευή καταστράφηκε στη θάλασσα από έκρηξη. Κανείς δεν τραυματίστηκε.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει πρόσβαση σε τέτοιο μυστικό εξοπλισμό. «Υπάρχουν βάσιμες αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι Ουκρανοί χτυπούν θαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα σε υπηρεσία», λέει ο Βρετανός ειδικός σε εκρηκτικά.

«Αυτή η επιχειρησιακή ιδέα έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια, όχι μήνες». Αν η Ουκρανία κατάφερε να επιτεθεί έτσι στη γέφυρα του Κερτς, εκατοντάδες μίλια από εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τότε είναι μια από τις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις του Κιέβου μέχρι στιγμής. Αλλά εκτός από μερικούς ψίθυρους στην πρωτεύουσα, κανείς δεν επιβεβαιώνει τη θεωρία.

Η γέφυρα των 3,7 δισ. δολαρίων

Η γέφυρα των 3,7 δισ. δολαρίων συνδέει τη νότια Ρωσία με την περιοχή που προσάρτησε το 2014 (έκθεση 2018). Μάλιστα, σε μια δήλωση χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, φάνηκε να ενστερνίζεται τη θεωρία της Μόσχας για τη βόμβα με φορτηγό.

«Οι απαντήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωσή του. Η έκρηξη, είπε, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών μαχών μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ρωσικού κατεστημένου ασφαλείας.

«Αυτή είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση της σύγκρουσης μεταξύ της FSB (της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας), των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών (PMC), όπως η ομάδα Wagner από τη μια πλευρά, και του Υπουργείου Άμυνας / του γενικού επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την άλλη», είπε.

Γνωρίζει ο Ποντόλιακ κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι οι άλλοι; Ή μήπως τρολάρει τη Μόσχα, παίζοντας με τα τεντωμένα νεύρα της μετά τις πρόσφατες αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε.

Όπως και τα προηγούμενα επεισόδια συμπεριλαμβανομένης της βύθισης της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του Moskva και της μυστηριώδους επίθεσης τον Αύγουστο που κατέστρεψε μια ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, το Κίεβο είναι πολύ χαρούμενο που κάνει τους πάντες να μαντεύουν.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας εξαιρετικά επιτυχημένης εκστρατείας ενημέρωσης που έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία, μαζί με τις στρατιωτικές της προσπάθειες, από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν, φαίνεται να λειτουργεί.

Πηγή: Politico, BBC