ΚΟΣΜΟΣ

«Η πιο σημαντική» σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στο Σικάγο

«Η πιο σημαντική» σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στο Σικάγο

Περίπου πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο έχουν παραβρεθεί στο Σικάγο των ΗΠΑ, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η σύνοδος σύμφωνα με τη Συμμαχία, παρουσιάζεται ως «η πιο σημαντική» από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα είναι αφιερωμένη κατά ένα μεγάλο μέρος στο χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης της ασφάλειας από τα ξένα στρατεύματα στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τήρησαν κατ' αρχήν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη, προτού προσεγγίσουν διάφορους φακέλους μεταξύ των οποίων η αντιπυραυλική άμυνα, στη διάρκεια μιας πρώτης συνεδρίας εργασίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως οι σύμμαχοι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου «να επιτύχουν τη μετάβαση προς τις αφγανικές δυνάμεις στα τέλη του 2014», όπως έχει προβλεφθεί.

«Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τελειώσουμε την αποστολή» στο Αφγανιστάν, δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην πόλη του, το Σικάγο.