ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Βάση δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων... έγινε θερμοκήπιο

O Kιμ Γιονγκ Ουν στα εγκαίνια του θερμοκηπίου
O Kιμ Γιονγκ Ουν στα εγκαίνια του θερμοκηπίου

Βόρεια Κορέα: Μία μονάδα θερμοκηπίου εγκαινιάστηκε στους χώρους μιας πρώην αεροπορικής βάσης, όπου πραγματοποιούνταν δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις μέχρι το 2021

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων μιας νέας μεγάλης μονάδας θερμοκηπίου που κατασκευάστηκε στο χώρο μιας αεροπορικής βάσης, όπου η χώρα πραγματοποιούσε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι την προηγούμενη χρονιά, όπως ανέφεραν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ στη Βόρεια Κορέα.

Τα χθεσινά εγκαίνια της μονάδας θερμοκηπίου (Ryonpho Greenhouse Farm) που βρίσκεται στην ανατολική κομητεία Χαμτζού έγιναν για να τιμηθεί η επέτειος της ίδρυσης του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, καθώς η ημέρα αυτή είναι μία μεγάλη αργία στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ παρευρέθηκε στην εκδήλωση αφού ηγήθηκε των τακτικών ασκήσεων με στόχο τη Νότια Κορέα στη διάρκεια των δύο περασμένων εβδομάδων. Τα γυμνάσια αυτά σχεδιάστηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας, για την άσκηση αποτροπής κατά των κοινών ναυτικών ασκήσεων από τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ με τη συμμετοχή ενός αεροπλανοφόρου.

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Κορέας παρουσίασε το πρόγραμμα για τη μετατροπή της πρώην αεροπορικής βάσης σε μία «πλήρως αυτοματοποιημένη φάρμα», αλλά και ένα μοντέλο αγροτικού πολιτισμού χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια ως «υψηλή προτεραιότητα» για την επίτευξη του κομματικού στόχου της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, όπως αυτός προσδιορίστηκε από ένα σημαντικό συνέδριο καθορισμού πολιτικής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απομονωμένη διεθνώς χώρα χρησιμοποίησε την περιοχή της πρώην αεροπορικής βάσης για αρκετές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων KN-25 το Νοέμβριο του 2019, αλλά και όπως υπάρχουν υποψίες πυραύλων KN-23 τον Μάρτιο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ