ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Μετά τους Έλληνες καλεί και τους Γερμανούς να σφίξουν το ζωνάρι -«Φορέστε δεύτερο πουλόβερ»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
ΑΡ

Έκκληση στους... κακομαθημένους Γερμανούς απηύθυνε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας τους να «σφίξουν τα δόντια» με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Στην ανάγκη τους κάλεσε να φορέσουν έξτρα πουλόβερ για να ζεσταθούν φέτος το χειμώνα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία μία νέα συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου καλεί μεταξύ άλλων τους «κακομαθημένους» συμπατριώτες του να ξεβολευτούν, να φορέσουν παραπάνω πουλόβερ για το κρύο και να δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα.

«Μπορώ να σας φέρω το 3 μηνών μωρό μου στη θερμαινόμενη βίλα σας κύριε Σόιμπλε;» σχολίασε μία μητέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ανάλογες αναρτήσεις έκαναν πολλοί Γερμανοί.«Σόϊμπλε, η αλαζονεία και η αναίδεια σου με εξοργίζει!» έγραψε άλλος.

O Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild συμβούλεψε μεταξύ άλλων τους συμπατριώτες του να εφοδιαστούν με κεριά, σπίρτα και φακούς, καθώς δεν αποκλείει - όπως και η Κομισιόν - την περίπτωση μπλακ άουτ το χειμώνα!

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι κακομαθημένοι, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια. Η εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».

«Φορέστε ένα πουλόβερ, ίσως και ένα δεύτερο»

«Στο τέλος της ημέρας, όπως λέει ο Σόιμπλε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι δίκαιο. Βοηθώντας αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι' αυτό και η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, είναι πολύ παραπλανητική, ότι, δηλαδή, ένας φούρναρης μπορεί απλά να κλείσει την επιχείρησή του. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους του νυν υπουργού από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ», υποστηρίζει.

Ερωτηθείς για το αν οι Γερμανοί θα παγώσουν φέτος τον χειμώνα, ο ίδιος έσπευσε να δώσει πρακτικές οδηγίες στους συμπολίτες του: «Απλά φορέστε ένα πουλόβερ. Ή ίσως κι ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα». Προσθέτει επίσης ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι δεδομένο μερικές φορές. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχετε στο σπίτι πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

«Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος αυτή την περίοδο»

Ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η Δύση δεν θα πρέπει να τρομάξει με τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή «η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαίτερω κλιμάκωση». «Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό», λέει.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σε περίπτωση που ο Πούτιν παραβεί την κόκκινη γραμμή ο Σόιμπλε απαντά: «Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χάσει τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: «Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!»

Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του! Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!. Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».

Το κράτος δεν είναι σούπερ μάρκετ για τους πολίτες

Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Σόιμπλε, αφού έδινε μαθήματα στους «απείθαρχους» Έλληνες στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, προειδοποιεί τώρα τους συμπατριώτες του ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να στηρίξουν όλα τα νοικοκυριά.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν πρέπει, δεν μπορείς να πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Οχι! Αν αφήσουμε στους ανθρώπους να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», είπε στη Bild».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο 80χρονος Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. «Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, μπορείτε ακόμα να γελάτε;», τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Bild με τον Σόιμπλε να απαντά: «Φυσικά, το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».