ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν με τον «ειρηνοποιό» Ερντογάν

Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται στο Καζακστάν
Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται στο Καζακστάν
ΑΡ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (13/10) με τον Τούρκο ομόλογό του σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν. Ο Ερντογάν επιχειρεί να μεσολαβήσει στην κρίση για να αποκομίσει οφέλη, προεξοφλούν αναλυτές

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο φέρεται να διεκδικεί για μία ακόμη φορά ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν ο οποίος φαίνεται να εργαλειοποιεί την κρίση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας Αξιωματούχοι από το Κρεμλίνο είπαν ότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα θέλει να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχέδια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιδιώξει να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ εναντιώθηκε στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση του ζεύγους τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι η εντύπωσή του ήταν ότι ο Πούτιν ήθελε «να τερματίσει αυτόν τον [πόλεμο] το συντομότερο δυνατό».

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να μεσολαβεί στην κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για να περάσει όπως όλα δείχνουν τη δική του ατζέντα. Για την ακρίβεια κρατάει με επιδέξιο τρόπο ουδετερότητα απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία, έχοντας στο μυαλό του τορόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη ημέρα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στην περιοχή του Κιέβου με «drones καμικάζι» ιρανικής κατασκευής, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας στο Mακαρίβ, μια μικρή πόλη δυτικά του Κιέβου, καταστράφηκαν όταν η περιοχή χτυπήθηκε με τρία drones την Πέμπτη.

«Σημειώθηκε ένας βομβαρδισμός με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας από εισβολείς στην κοινότητα του Μακαρίβ», δήλωσε στο Telegram ο Άντριι Νεμπίτοφ, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι στιγμής, είπε.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα από «drones καμικάζι σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής».

Η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε τα drones στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει. Στο νότο, έξι drones καμικάζι καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.