ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα ζητούν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα ζητούν οι Ρώσοι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Οι εκκλήσεις για απομάκρυνση των αμάχων έρχονται μία μέρα μετά τους ισχυρισμούς του Κίεβου ότι κατέλαβε πέντε περιοχές στην περιοχή

Την απομάκρυνση των αμάχων από την περιφέρεια της Χερσώνας ζήτησε σήμερα η ρωσική διοίκηση της περιοχής από τη Μόσχα.

Η Χερσώνα προσαρτήθηκε από τη Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου και αποτελεί στόχο αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.

«Πάρτε τα παιδιά σας και φύγετε», προέτρεψε ο Βλάντιμιρ Σάλντο, διορισμένος κυβερνήτης της περιοχής, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σάλντο στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ζήτησε δημόσια τη βοήθεια της Μόσχας προκειμένου οι άμαχοι να μεταφερθούν σε προσαρτημένες περιοχές και περιοχές της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι, όπως είπε ο ίδιος, είναι σχεδιασμένο να μεταφερθούν σε ρωσικές περιοχές κοντά στην Χερσώνα, ενώ επικαλέστηκε την Κριμαία και τις περιοχές του Ροστόφ, του Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης στη νότια Ρωσία.

Οι εκκλήσεις για απομάκρυνση των αμάχων από την Χερσώνα έρχονται μία μέρα μετά τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι έχει καταλάβει πέντε τοποθεσίες στην περιφέρεια.

Ο ουκρανικός στρατός ηγείται αντεπίθεσης στα συγκεκριμένα εδάφη στη νότια Ουκρανία εδώ και κάποιες εβδομάδες, δηλώνοντας πως την περασμένη εβδομάδα κατέλαβαν περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Καθημερινά, πόλεις στην περιφέρεια Χερσώνα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Σάλντο σήμερα. «Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν σοβαρές ζημιές, πρώτα και κύρια, στους κατοίκους», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ηχούν σε όλη την Ουκρανία, ενώ αξιωματούχοι του στρατού της χώρας δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για μία επίθεση από τη Λευκορωσία.

«Η Ουκρανία λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα επαρκούν στον αριθμό, διαθέτοντας τα απαραίτητα όπλα», δήλωσε ο υποστράτηγος Σέρτζι Νάιεφ.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσω της πλατφόρμας Telegram ανακοινώθηκε ο βομβαρδισμός οικισμού στο Κίεβο, η οποία σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αλεξέι Κουλέμπα έγινε με drones-καμικάζι, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πως ή που έγινε ο βομβαρδισμός.