ΚΟΣΜΟΣ

Σκελετός τυραννόσαυρου βγήκε στο «σφυρί»

Σκελετός τυραννόσαυρου βγήκε στο «σφυρί»

Έναντι 1,05 εκατομμύριου δολαρίων πωλήθηκε ο άθικτος σκελετός ενός τυραννόσαυρου, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τα οστά ενός τυραννόσαυρου «bataar», Ασιάτη «εξάδελφου» του γνωστού τυραννόσαυρου Rex, ο οποίος έχει μικρότερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον οίκο Heritage Auctions, που διοργάνωσε τη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ο συγκεκριμένος σκελετός έχει ύψος 2,4 μέτρα και μήκος 7,3 μέτρα.

Ο κορμός του σκελετού είναι κατά 75% ολόκληρος και το κεφάλι κατά 80%, λέει ο Ντέιβιντ Χέρσκοβιτς, διευθυντής του τμήματος φυσικής ιστορίας του οίκου και εξηγεί ότι οι περισσότεροι σκελετοί δεινοσαύρων που εκτίθενται σε μουσεία είναι «κατά 50% ή λιγότερο άθικτοι».

Ανακαλύφθηκε στην έρημο Γκόμπι, που βρίσκεται μεταξύ της βόρειας Κίνας και της νότιας Μογγολίας, και όπως λέει ο πρόεδρος του οίκου Γκρεγκ Ρόχαν δεν γνωρίζει σε ποιά από τις δύο χώρες βρέθηκε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μογγολίας έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, υποστηρίζοντας ότι ο σκελετός του τυραννόσαυρου δεν έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο. Μάλιστα, περιφερειακό δικαστήριο του Ντάλας εξέδωσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της Heritage, ύστερα από την προσφυγή της κυβέρνησης της Μογγολίας.

Ο οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή, που έκανε την προσφορά τηλεφωνικώς. Ωστόσο, η πώληση θα ολοκληρωθεί όταν επιλυθεί η δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Μογγολίας την περασμένη εβδομάδα.