BioNTech: «Πιθανό το εμβόλιο κατά του καρκίνου έως το 2030»

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, λένε οι συνιδρυτές της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί.

Σαχίν και Τουρετσί
Σαχίν και Τουρετσί
Α.Ρ
4'

To δίδυμο της BioNTech λέει ότι η τεχνολογία εμβολίου mRNA για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα εμβόλια που στοχεύουν στον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid της πανδημίας.

Ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι οποίοι συνίδρυσαν τη BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που συνεργάστηκε με την Pfizer για την κατασκευή ενός επαναστατικού εμβολίου mRNA δήλωσαν ότι έχουν γίνει ανακαλύψεις που τροφοδότησαν την αισιοδοξία τους για τα εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Tουρετσί περιέγραψε πώς η τεχνολογία mRNA στην καρδιά του εμβολίου της BioNTech θα μπορούσε να «επαναπρογραμματιστεί» έτσι ώστε να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αντί να εισβάλει στους κορονοϊούς. Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς τα εμβόλια κατά του καρκίνου, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Ένα εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 λειτουργεί μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για αβλαβείς πρωτεΐνες ακίδας στον ιό Covid στο σώμα. Οι οδηγίες λαμβάνονται από κύτταρα που αναδεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτές οι πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, λένε στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες «άμυνες» τι να αναζητήσουν και να επιτεθούν.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί με σκοπό να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε ο Tουρετσi, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της BioNTech. Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου - πρωτεΐνες που συγκρατούν τις επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων.

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια κατά του καρκίνου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων Covid λόγω της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Ο Tουρετσί είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19, «επιστρέφει στο έργο για τον καρκίνο».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορούν να γεμιστούν με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι τους υγιείς ιστούς.

Η Tουρετσί είπε στο BBC ότι η BioNTech είχε μάθει πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο mRNA. Η έντονη ανάπτυξη και η ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου Covid βοήθησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων να επεξεργαστούν πώς να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα και το εμβόλιο μας κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Παρέμεινε ωστόσο επιφυλακτική «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», είπε. «Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές». Τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι μήνυσε την BioNTech και τον συνεργάτη της, τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας για την Covid-19.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σαχίν είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή