ΚΟΣΜΟΣ

Iράν: Επιστρέφει η αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ-«Μου έπεσε..»

H Eλνάζ Ρεκάμπι
H Eλνάζ Ρεκάμπι
Ιnstagram

Έληξε το θρίλερ της εξαφάνισης της Ιρανής αθλήτριας Ελνάζ Ρεκάμπι. Η γνωστή αναρριχήτρια επιστρέφει από το ασιατικό τουρνουά, εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης για το χιτζάμπ.

Η Ιρανή αναρριχήτρια Eλνάζ Ρεκάμπι που αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς χιτζάμπ, είπε ότι η ισλαμική μαντήλα της...έπεσε κατά λάθος και ότι επιστρέφει σπίτι της. Αγωνιζόταν σε ένα ασιατικό πρωτάθλημα ενώ στην πατρίδα της γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν με αφορμή τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες για τη γυναικεία ενδυμασία.

Η Ρεκάμπι, η οποία έχει συμμετέχει στον τελικό γύρο των Ασιατικών Αναρριχητικών Διαγωνισμών στη Σεούλ, αναχώρησε από τη Σεούλ για το Ιράν νωρίς το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 2022, μαζί με τα άλλα μέλη της Ομάδας», ανέφερε η πρεσβεία σε σχετική ανακοίνωση. «Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με την κα Ελνάζ Ρεκαμπί», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση για την εξαφάνιση της 33χρονης αθλήτριας που έγινε θέμα παγκοσμίως, με τα διεθνή μέσα να αναφέρουν οτι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τιμωρία στο Ιράν επειδή συμμετείχε στο Ασιατικό Πρωτάθλημα χωρίς να φοράει την ισλαμική μαντίλα. Στο Ιράν, οι γυναίκες υποχρεούνται να φορούν χιτζάμπ.

Τα βίντεο της αθλήτριας χωρίς χιτζάμπ στον διαγωνισμό έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί πολίτες εντός και εκτός Ιράν περιέγραψαν την πράξη της ως «γενναία» και «ιστορική». Ωστόσο, οι ανησυχίες άρχισαν να αυξάνονται για την ασφάλειά της την Τρίτη, αφού το BBC ανέφερε ότι είχε εξαφανιστεί στη Σεούλ την Κυριακή. Ωστόσο, πολλές αναφορές προέκυψαν αργότερα ότι έφυγε από τη Σεούλ για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποδείξει στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του Ρεκαμπί από το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στην Korea Herald. «Εάν (αυτή) έπεφτε θύμα εγκλήματος στη χώρα μας, η αστυνομία μας θα ήταν αρμόδια για το θέμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένα μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου Seoul Garden Hotel στη δυτική Σεούλ είπε ότι έμεινε στο ξενοδοχείο και έκανε check out την Κυριακή.