ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη της δημοσιογράφου Μαρίνα Οφσιάνικοβα

Μαρίνα Οφσιάνικοβα
Η Μαρίνα Οφσιάνικοβα
AP Photo

Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη τη σύλληψη της δημοσιογράφου Μαρίνα Οφσιάνικοβα, έξι και πλέον μήνες μετά την αντιπολεμική διαμαρτυρίας της σε δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η Οφσιάνικοβα έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδας ο δικηγόρος της, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί.

Το δικαστήριο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση η Οφσιάνικοβα για διάστημα ενός μηνός και 29 ημερών, από τη στιγμή της έκδοσης της κατηγορουμένης στη Ρωσική Ομοσπονδία (εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα) ή από τη στιγμή της σύλληψής της (εφόσον παραμένει στη Ρωσία), σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Interfax. Σημειώνεται επίσης ότι το δικαστήριο είχε απορρίψει προηγούμενο αίτημα των ανακριτών για έκδοση εντάλματος σύλληψης της δημοσιογράφου.

Η Μαρίνα Οφσιάνικοβα είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν διαμαρτυρίας της κοντά στο Κρεμλίνο. Αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι της τον περασμένο Αύγουστο.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τη διαμαρτυρία της στη ρωσική τηλεόραση

Η Οφσιάνικοβα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών βάσει του νόμου για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που ενέκρινε το κοινοβούλιο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αρχικά της είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο για το αντιπολεμικό ξέσπασμά της.