ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 4 νεκροί από βομβαρδισμό στην υπό ρωσικό έλεγχο Χερσώνα

Ουκρανία: 4 νεκροί από βομβαρδισμό στην υπό ρωσικό έλεγχο Χερσώνα
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε υπό στρατιωτικό νόμο τις ουκρανικές περιφέρειες Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.
AP

Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε 12 ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς σε σημείο διέλευσης αμάχων

Οι φιλορωσικές αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις του Κιέβου ότι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους βομβαρδίζοντας την γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο, η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση κόσμου από την περιοχή.

"Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν", αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας.

"Η πόλη της Χερσώνας, σαν φρούριο, προετοιμάζει την άμυνά της", προσθέτει στην ανάρτησή του.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να μεταφερθούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση.

Το Κίεβο χαρακτήρισε "εκτοπισμό" αυτό το είδος μετακίνησης πληθυσμού, μετά την ανακοίνωση αυτήν την εβδομάδα από τις φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας ότι προγραμματίζουν να απομακρύνουν περίπου 50.000-60.000 ανθρώπους τις επόμενες έξι ημέρες εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την ουκρανική αντεπίθεση.

Η ρωσική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε "12 (ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς) HIMARS σε σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι" και ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και κυκλοφορική συμφόρηση από οχήματα που περίμεναν να διασχίσουν τον ποταμό.

Χθες, Πέμπτη, ο Στρεμούσοφ είχε δηλώσει ότι 15.000 άνθρωποι πέρασαν τον ποταμό για να καταφύγουν στην αριστερή του όχθη, στο πλαίσιο της εκκένωσης της περιοχής που έχουν διοργανώσει οι φιλορωσικές δυνάμεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Χερσώνα, την πρώτη σημαντική ουκρανική πόλη που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία.

"Η Χερσώνα θα αντισταθεί ως τον τελευταίο" άνδρα, πρόσθεσε στην σημερινή ανάρτησή του ο Στρεμούσοφ.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε υπό στρατιωτικό νόμο τις ουκρανικές περιφέρειες Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, τις οποίες προσήρτησε επισήμως η Μόσχα τον περασμένο μήνα, αν και αυτές δεν τελούν ολόκληρες υπό ρωσικό έλεγχο.

Το σχέδιο Πούτιν για «ενεργειακό θάνατο» της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να καταστρέψει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στην ανατολική περιοχή Χερσώνα, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες προχωρούν σταθερά και οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί στη Μόσχα έχουν ξεκινήσει «εκκενώσεις» αμάχων.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει τοποθετήσει νάρκες σε ένα φράγμα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή, αποτελώντας απειλή για ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kακόβκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ναρκοθετήθηκε από Ρώσους τρομοκράτες». «Αν καταστραφεί το φράγμα… το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα ήταν «μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Με αυτή την τρομοκρατική επίθεση μπορούν να καταστρέψουν, μεταξύ άλλων, ακόμη και τη δυνατότητα παροχής νερού από τον ποταμό Δνείπερο στην Κριμαία. Σε περίπτωση καταστροφής του φράγματος το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί» ειπε.

Μια τέτοια επίθεση «θα ισοδυναμεί με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Zελένσκι. «Η Ρωσία ετοιμάζει μια ανθρωπογενή καταστροφή», δήλωσε ο Mιχαίλο Ποντόλιακ σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι. Ο Ποντόλιακ είπε ότι η Ρωσία εξορύσσει το φράγμα και τους μετασχηματιστές στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kακόβκα για να πλημμυρίσει τον ποταμό Δνείπερο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις απειλούνται από μια ουκρανική επίθεση.

Στόχος τους είπε, θα ήταν να σταματήσει η ουκρανική προέλαση και να προστατευθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί σε ρωσική επίθεση σε «στόχο βιομηχανικής υποδομής» στην πόλη Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram του περιφερειάρχη, Oλεχ Σινιεχούμποφ

Σειρά εκρήξεων αναφέρθηκε και στη νοτιοανατολική πόλη Zαπορίζια της Ουκρανίας. Ο Oλεξάντρ Σαρούχ, επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης της Zαπορίζια, δήλωσε σε ανάρτηση η Ρωσία επιτίθεται στο περιφερειακό κέντρο με πυραύλους το πρωί της Παρασκευής και προέτρεψε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο Βιτάλι Κλιμ, κυβερνήτης του Mικολάιβ, δεν ανέφερε θύματα στην καθημερινή του ενημέρωση, αν και ανακοίνωσε στο Telegram ότι στις 6.50 π.μ. σήμερα το πρωί χτυπήθηκε η «ακτή της κοινότητας Kutsurub».